MDTO'DAN DENİZCİLİK ADML

Mersin Denizcilik Anadolu Meslek Lisesi, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım’ın da katıldığı bir törenle açıldı. 
 
Mersin Deniz Ticaret Odası (MDTO) tarafından Eğitime yüzde 100 Destek Kampanyası çerçevesinde inşa edilen Mersin Denizcilik Anadolu Meslek Lisesi, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım’ın da katıldığı bir törenle açıldı. 2 Temmuz 2008’de temeli atılan lise 2009 – 2010 Eğitim – öğretim döneminde faaliyete başladı.

Törende yaptığı konuşmada Mersin’in denizci bir kent olabilmesi yönünde bu güne kadar atılan en önemli adımlardan birini gerçekleştirdiklerini kaydeden MDTO Başkanı Cihat Lokmanoğlu, 240 öğrenci kapasiteli okulun 4 bin 463 metrekare kullanım alanına sahip olduğunu söyledi.

Okulun, bünyesindeki 12 derslik ve 14 laboratuvar ile Milli Eğitim Bakanlığı’na (MEB) model teşkil ettiğini dile getiren Lokmanoğlu, “Ülkemizin en modern meslek lisesi olan okulumuzda, güverte ve makine bölümlerinde eğitim verilmektedir” dedi.  MEB ve Denizcilik Müsteşarlığı mevzuatları gereği sınıfları 24 öğrenci kapasiteli olan okulun güverte bölümü mezunlarının gemilerde ve denizcilik işletmelerinde “Vardiya Zabiti”; makine bölümü mezunlarının ise “Makine Zabiti” olarak çalışma imkânı bulacağına değinen Lokmanoğlu, öğrencilere mezun olmalarının ardından iş bulmaları noktasında da yardımcı olacaklarını açıkladı. Lokmanoğlu, sırada Mersin Üniversitesi Denizcilik Fakültesi olduğunu sözlerine ekledi.

Yıldırım: “Denizcilikte eğitim önemli”

Eğitimin her alanda önem taşıdığını ancak denizcilikteki anlamının daha büyük olduğunu kaydeden Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, “Yalnızca ülkemizde değil, dünyanın denizciliği en gelişmiş ülkelerinde bile denizcilik eğitimi alanlar el üstünde tutuluyor” dedi. Bu bilinçle denize yatırım yapmayı milli bir strateji olarak benimserken, denizcilik eğitimini de ihmal etmediklerini anlatan Bakan Yıldırım, 2002’de 4 yıllık eğitim veren denizcilik fakültesi sayısı 3 iken bugün 5’e çıkarıldığını açıkladı. 3 meslek yüksekokul sayısının ise 7’ye yükseldiğini kaydeden Yıldırım, “Denizcilik eğitimi veren özel eğitim kurumu sayısı 5’ten 45’e, denizcilik lisesi sayısı ise 24’ten 59’a yükseldi. Özetle Cumhuriyet tarihi boyunca yapılan denizcilik eğitim kurumlarının bir tanıdan fazlasını 7 yılda denizciliğimize kazandırdık” dedi.

“Denizciliği denizcilere teslim ettik”

Çalışmalarının bununla da sınırlı kalmadığını anlatan Binali Yıldırım denizcilik idaresinde görev yapan denizci personel oranını yüzde 6’dan yüzde 27’ye çıkardıklarını bildirdi. “Denizciliği denizcilere teslim ettik ve kısa zamanda önemli sonuçlar aldık” diyen Yıldırım, şöyle konuştu:

“2002’de Türkiye kara listenin en altındaydı. Dünya limanlarında her Türk bayraklı 4 gemiden biri tutulur hale gelmişti. Gemilerimiz adeta kara sularımıza hapsolmuştu. Bu oranı yüzde 25’lerden yüzde 4’lere kadar çektik ve Türkiye’yi beyaz bayrak ülkesi yaptık.”

Ocak 2004’te başlatılan ÖTV’siz yakıt uygulamasına da değinen Binali Yıldırım, bugüne kadar denizcilere 1 milyar 640 milyon TL tutarında destek verildiğini açıkladı. Ekonomik krize rağmen 2009’da yük ve yolcu taşımacılığındaki artışların devam ettiğine dikkat çeken Bakan Yıldırım, kabotaj hattında taşınan yolcu sayısının 2003’te 99 milyon olduğunu ve bu rakamın 2009’da yüzd6e 60 artışla 159 milyona yükseldiğini ifade etti.

“Yat ve teknelerimiz Türk bayrağına geçiyor”

Denizcilik üzerine çalışmalarının yat ve teknelerin bayrak çalışmalarıyla devam ettiğini kaydeden Binali Yıldırım, yaptıkları düzenlemeler sonunda bin 237 özel yat ve teknenin Türk bayrağına geçtiğini açıkladı. Yaklaşık yüzde 60’lık bayrak değişimi olduğunu dile getiren Yıldırım, “Denizcilikte sınavdan bilgi edinmeye, tahsilattan belge doğrulamaya, evrak takibinden yetki sorgulamaya kadar pek çok hizmeti elektronik ortamda vermeye başladık” dedi.

“Tersanecilik hızla gelişiyor”

Son 7 yılda tersanecilikte de önemli adımlar atıldığını kaydeden Binali Yıldırım, 550 bin DWT kurulu kapasitenin 6 kat artarak 3.48 milyon DWT’ye ulaştığını söyledi. Tersane sayısının 37’den 96’ya çıktığını açıklayan Yıldırım, inşa edilenlerle birlikte bu rakamın 130’u geçeceğini söyledi. Tersaneciliği artık Marmara Denizi’nden çıkardıklarını dile getiren Yıldırım Akdeniz, Karadeniz ve Ege’ye de yaydıklarını bildirdi.

Konuşmasında bir de müjde veren Bakan Yıldırım, “Güney Afrika’d6a düzenlenen IALA Konseyi Üye Seçimlerinde Türkiye 76 ülke arasından 22 ülke arasına girerek, 2010-2014 yılları arasında IALA Konsey Üyesi olarak seçildi” dedi.

“Mersin Limanı krizde de katmadeğer sağladı”

Mersin’e ilişin değerlendirme de yapan Bakan Binali Yıldırım, şöyle konuştu:

“Ülkemizin 2. Doğu Akdeniz’in en büyük limanı olan Mersin Limanı, Ortadoğu ticaretinin, transit ticaretin nabzını tutuyor. Artık Mersin’den Halep’e ve bütün bölge ülkelerine bağlantımız var. Mersin Limanı’nın önemi o kadar büyük ki eğer bu liman olmazsa Ortadoğu’daki ticaret çöker. İşte böyle bir limanın daha da etkin çalışması için özelleştirme kararı aldık.”

Elde edilen sonuçlardan doğru bir karar aldıklarına inandığını vurgulayan Binali Yıldırım, bu süre zarfında limandan genel kargo, proje kargo, Ro-Ro, dökme yükler, yolcu hizmetlerinin yapılır hale geldiğini söyledi. Mersin – Trieste arasına Ro-Ro seferi konulduğunu hatırlatan Yıldırım böylece Anadolu’dan malların Avrupa’nın her yerine daha uygun maliyetlerle ulaştırıldığını söyledi. Mevcut durumda bu hatta 2 geminin çalıştığını kaydeden Yıldırım, kısa süre içinde sefer başına 150 tıra ulaşıldığını, gemilerin kapasitelerinin de 200-220 tır arasında olduğunu söyledi.

Mersin Limanı’nda 2003’te 7 milyon yük elleçlenirken 2008’de yaklaşık 21 milyon tona ulaşıldığını anlatan Yıldırım, “2009, küresel krizin tüm dünyayı kasıp kavurduğu bir yıldı ve buna rağmen 21 milyon ton yük elleçlemesi gerçekleştirildi. Krize rağmen Mersin üretmeye, ticaret yapmaya devam etti. Türkiye’ye katma değer sağlamaya devam etti” dedi.

mdto-okul.gif

Derya EĞRİCAN GÜLEÇ - DÜNYA

Editör: TE Bilişim