Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, İzmir Körfezi'ndeki gemi kazasını ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun Devlet Planlama Teşkilatı tarafından onaylanan yeni gemilerin alımıyla ilgili Hazine Müsteşarlığı'nın 6 aydır kredi onayı vermesini bekledikleri sözüne yönelik "Mazaret üretmeye gerek yok. İzmir'in iş yapılmasına ihtiyacı var. İzmirliler'in hayatını kolaylaştıracak projelerin süratle hayata geçirilmesine ihtiyacı var" dedi.

ÖĞRENCİLERE ÖDÜL
Bakan Yıldırım, 2 günlük İzmir ziyaretinde ilk olarak İzmir Valiliği'ni ziyaret etti. Burada SBS, LYS ve 52. Uluslararası Matematik Olimpiyatları'nda dereceye giren öğrencilere tebrik ederek, ödül verdi.

Vapur kazasında can kaybının olmamasına sevindiğini söyleyen Yıldırım, "Deniz kirliliğinin asgari düzeyde olması için de kurtarma çalışmaları şu an itibariyle başlanmış durumda. 16 ton civarında yakıt tahliye edilecek. Daha sonra kurtarma işlemleri yapılacak. Kazaların yüzde 85'inin insan faktöründen kaynaklandığını biliyoruz. Bu kazada da araştırma sonucu kaza nedeni ortaya çıkacak. Bu da İzmirlilerle paylaşılacak" dedi.

ADIMLAR ATILABİLİRDİ

Bakan Yıldırım, Büyükşehir Belediyesi'nin yeni vapur alımı için Hazine'den altı aydır kredi onayı beklenmesi konusundaki soruya ise, "Deniz taşımacılığına dünyada görülmemiş teşviği verdik. Bu taşımacılık kendini finanse edebilecek bir taşımacılık. İstanbul Deniz Otobüsleri dünya devi bir şirkettir. Hazine'den ve devletten herhangi bir kredi kullanmadan bu hale gelmiştir. Ben oranın genel müdürlüğünü yaptım. Dolayısıyla bu tip projeler için böyle bir Hazine garantisine ve krediye ihtiyaç yok. İç karlılığı için bunu rahatlıkla döndürebilir. Ancak İzmir'in deniz taşımacılığının sorunu 6 aylık sorun değil. Daha eskiye dayanıyor. TDİ'nin İzmir'e devredildiğinden bu yana sanıyorum en az 8-10 yıl geçti. Bu süre içinde gerekli adımla atılabilirdi. Onun için mazeret üretmeye gerek yok, İzmir'in iş yapılmasına ihtiyacı var. Deniz taşımacılığını devlet olarak biz yapmayı düşünmüyoruz. Biz gereken desteği verdik. ÖTV'sini kaldırdık, her türlü teşvik vardır. Deniz taşımacılığı serbestleştirilmiştir. İsteyen herkesi desteklemek için gereken her türlü katkıyı sağlarız" diye cevap verdi.

"SOYADI GİBİ BAKAN"

Bakan Yıldırım daha sonra İzmir Ticaret Odası (İTO) Başkanı Ekrem Demirtaş'ı ziyaret etti. Ziyarette konuşan Demirtaş, "Yatırımcı bakan istiyoruz dedik. Başbakanımız takdiri ile bu gerçekleşti. İzmir milletvekili oldunuz. Bunun patentinin bizim olmasından gurur duyuyoruz. Sadece Bakan değil tuttuğunu koparan soyadı gibi hızlı çalışan bir bakanla birlikte İzmir olarak kaderimizi yeneceğimizin inancındayız. Şansımız döndü. Sizinle birlikte Körfez Geçişi'ni, Konak Tüneli'ni yaparız, EXPO'yu da alırız. Biz karada, havada, denizde sizinle birlikte çağdaş ulaşımda kavuştuk" dedi.

"Artık İzmir milletvekilisiniz sadece ulaştırma ile ilgili konuları söylemeyeceğiz ne varsa size söyleyeceğiz. Başka çaremiz yok" diyen Demirtaş, musiki eserlerinin bedelleriyle ilgili sorunu anlattı. Demirtaş, "Odamızın yıllık aidatında fazla para istiyorlar. 100 metre karelik işyerinden 550 bin lira istiyorlar. Spor merkezinde bir yayın varsa 550 bin lira istiyorlar. MESAM isimli bir dernek kurmuşlar, her dernek para istiyor. Müzik yayını varsa uçak iniş kalkışlarında para istiyorlar. Bekletme müziği varsa, santrallerde 75 lira para ödüyoruz. Bu konuda desteğinizi bekliyoruz" diye konuştu.

Ziyarette projeler hakkında bilgi veren Bakan Yıldırım ise, "İzmir'in problemi kaynak değil. İzmir'in kaynağı da parası da var. İzmir artık kararlı. İzmirliler Eften püften nedenlerden dolayı işlerin gecikmesine hoşgörülü davranmayacak, bu bizi heyecanlandırıyor" dedi.

35 PROJEDEN 5'İ HAZIR
35 projeden 5'nin başlama noktasına geldiğini söyleyen Bakan Yıldırım, "Kuzey Ege Limanı projesi, İzmir-İstanbul Otoyolu projeleri başladı. Sabuncubeli Tüneli'nin ihalesini yaptık, anlaşma imzalandı. Cumaovası'ndan Torbalıya demiryolu hattının çift hatta dönüştürülmesi ihalesi gerçekleşti. Önümüzdeki 1.5 ay içinde iş fiilen başlayacak. Bu yıl içinde Ankara-İzmir demiryolu projesinin temelini atacağız. Konak Tüneli'nin proje çalışmaları başladı. E- ticaret merkezi kurulması projesi gerçekleşecek. Konak Pier Yat Limanı, kuvaziyer limanı da bir iki ay içinde ihalesini yapmış olacağız. Şu an kurum görüşleri toparlanıyor, sonra ihale ilanına çıkmış olacak. Projelerin 3'te 1'i gerçekleşme sürecine girmiş durumda. Diğerleri için çalışmalar başlamıştır. Bu projeler 2023 vizyonu içinde yer alan projeler. Tamamı bu dönemde bitecek projeler değildir. 2023'e kadar projeleri aşama aşama tamamlayacağız. Bunlar olmazsa olmaz projelerdir. Bunların dışında projeler vardır" dedi.

EXPO'nun İzmir için her zaman birinci madde olduğunu vurgulayan Bakan Yıldırım, "2020'ye kadar bütün kesimler oe birinci madde olarak ele alacak. Yasal alt yapısını hallediyoruz. Herhangi bir sıkıntı yok" dedi. Bakan Yıldırım, İTO ziyaretinin ardına Ege Bölgesi Sanayi Odası Başkanı Ender Yorgancılar'ı makamında ziyaret etti. Yıldırım, Kemal Paşa Organize Sanayi Bölgesi'nin karşı karşıya kaldığı sorunları yakın zamanda ortadan kalkacağını söyledi.

"METRO ÇOK UZADI"

Konak Ziraat Odası Başkanı Sedat Köse'yi ziyaret eden Yıldırım, "Metro inşaat süresinin çok uzadığı konusu İzmir kamuoyunda yeterince bilinen bir konudur. İzmir bir an önce bu projenin bitmesini sabırsızlıkla bekliyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi bunu en iyi bilen kurumların başında geliyor" dedi.

GÖZETLEME KULESİ
Denizcilik Müsteşarlığı tarafından Bayraklı sırtlarına yapılmak istenen gözetleme kulesi ile ilgili bir soruya Yıldırım, "Mahkemenin talep ettiği hususlar yerine getirildi. Tekrar bu konuda bir karar verilecek. Orman tahribatı söz konusu değildir. En uygun yer seçildi ve oraya konmak zorunda" dedi.

Hırvatlar'ın oyu İzmir'e

Hırvatistan'ın İzmir Fahri Konsolosu Candan Çorbacıoğlu ile beraber Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar'ı ziyaret eden Hırvatistan'ın Ankara Büyükelçisi Drazen Hratic, "Biz EXPO 2015 yarışında Türkiye'yi ve İzmir'i desteklemiştik. EXPO 2020 yarışında da oyumuzun aynı yönde olacağından şüpheniz olmasın" dedi.

Yorgancılar da, "Türkiye ile Hırvatistan arasında ikili ticari anlaşmalar var. Ama daha çok turizm ilişkilerimiz canlı. İnsanlar Dubrovnik ve Zagreb'i ziyaret ediyor. Bu ilişki ticarete yansımıyor. Aramızdaki ticaret hacmi 500 bin dolar seviyesinde. Ülkemiz Avrupa ile Çin arasında en yüksek üretim gücüne sahip ülke. Ulaşım açısından size yakınız. Liman avantajımız büyük. İtalya ve Almanya ile yaptığınız ticaretin bir bölümünü bize yöneltin" diye konuştu.

Editör: TE Bilişim