IBM sponsorluğundaki kendi kendine karar alabilen ve dünyanın ilk yapay zekalı akıllı araştırma gemisi olarak tarihe geçen otonom gemi prototipi Mayflower 400, Plymouth, Massachusetts'e yapacağı transatlantik sefer için Birleşik Krallık'tan ayrıldı.

Yapay zeka sistemleri bulunan ve elektrikle çalışan gemi, IBM tarafından kar amacı gütmeyen, başta okyanus araştırma kuruluşu ProMare olmak üzere diğer bilimsel kuruluşların ortaklığıyla geliştirildi. Eylül ayında İngiltere'nin Plymouth kentinde suya indirildi ve son deniz denemelerini yaptıktan sonra uygun hava koşulları için bekletilmeye başlandı.

15 metre uzunluğunda ve beş ton ağırlığındaki Mayflower, 20 deniz mili azami hıza sahip. Geminin, mikroplastik kirlilikten balinaların çıkardıkları seslere kadar, uzun seferler sırasında ölçüm yapmak için bir dizi bilimsel araçla donatıldığı biliniyor.

Atlantik'i geçen en büyük otonom gemi!

Mayflower 400, 1620 yılında yani 400 yıl önce İngiltere’den Kuzet Amerika’ya ilk İngiliz sömürgecileri taşıyan Mayflower adlı efsanevi geminin adını aldı. Sefer başarılı olursa, Atlantik'i geçen en büyük otonom gemi olacak.

Nihai hedef denizlerde otonom araştırma ordusu yaratmak!

IBM, nihai hedefin denizde aylarca kalabilen otonom araştırma gemileri, insansız hava araçları ve denizaltılardan oluşan bir ağ olduğunu söylüyor.

Diğer yandan geminin konumu, rotası ve kamera sistemi proje sahasında görüntüleniyor.

Editör: TE Bilişim