İsrail'de Mavi Marmara operasyonu ile ilgili bugün açıklanan 153 sayfalık raporda, karar alma sürecinde sorunlar olduğu, tartışmaların aceleye getirildiği, gelişigüzel yapıldığı ve aşırı şiddet kullanımına ilişkin olası senaryoların gözardı edildiği belirtildi.

Raporda Ulusal Güvenlik Konseyi'ne gerekli bilgilerin iletilmediği de vurgulandı.  Lindenstrauss, Başbakan Binyamin Netanyahu'yu olayın sorumlusu olarak gösterdi. Raporda, "Başbakan'ın önderliğinde ve sorumluluğu altında (filoya) ilişkin karar alma sürecinde önemli sorunlar olduğu görülüyor" denildi.

Raporda, aralarında dönemin Genelkurmay Başkanı Gabi Eşkenazi'nin de bulunduğu üst düzey yetkililerin gemideki yolcuların olası bir operasyona şiddetle karşılık verebilecekleri yönünde birçok kez uyarılarda bulunduğu bilgisi de yer aldı.

Raporda, Türkiye ve İsrail arasında operasyon öncesinde, çeşitli kanallardan yoğun bir diplomasi trafinin de izlendiği ancak bunun krizi önleyemediğine yer verildi. Netanyahu ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan arasında, filo Gazze'ye hareket etmeden önce dolaylı bir temasın sağlandığı belirtildi. Bu kanallardan biri de Türkiye'nin ABD Büyükelçisi Namık Tan ve İsrail'in bu ülkedeki Büyükelçisi Michael Oren arasında sağlanan temaslardı. İsrail Başbakanlık Ofisi, Erdoğan'a filoyu durdurması yönünde mesaj iletildiği belirtilirken raporda "Çabalar filonun durdurulmasını sağlayabilirdi" denildi.

Başbakanlık Ofisi Erdoğan'ın filonun durdurulmasını reddettiği konusunda Netanyahu'nun operasyondan bir hafta önce haberdar edildiği bilgisi verildi. Namık Tan'ın Gazze'ye yardım ulaştırılması için İsrail'in Aşkelon limanının kullanılması önerisinin de hayata geçirilmediği ifade edildi. İsrail aynı dönemde Yunanistan, Kıbrıs ve Türkiye elçilikleri üzerinden Gazze'ye ulaştırılacak "uygun yollardan" iletilmesini talep ediyordu. Raporda, bu talepden 10 gün sonra ve operasyondan dört gün önce yardım gemilerini Ashdod Limanı'na kabul etmeye hazır olduğu ifade edildi. Ancak bu plan üzerinde ikinci temas, operasyondan yalnızca 24 saat önce gerçekleşti ve hiçbir sonuç alınamadı.

Raporun yayımlanmasının ardında bir açıklama yapan İsrail Ordusu, eleştirileri olumlu karşıladığını belirterek raporun önerilerini uygulamak için işbirliği yapmaya hazır olduğunu duyurdu. Öte yandan, raporun istihbarat örgütlerinin hatalarını irdeleyen bölümünün ayrı dağıtıldığı ve "gizli" ibareli olduğu belirtiliyor.

 

Editör: TE Bilişim