‘Rotam Lübnan’ dedi

Gazze’ye giden Mavi Marmara gemisi, Türk makamlarına rotasını Lübnan olarak bildirdi. Ulaştırma Bakanı Yıldırım, geminin Komor bayraklı olması için de “Kendi bayrağımız olsaydı, fiilen ülkeye yapılmış saldırı olarak algılanabilirdi” dedi

‘Mavi Marmara’ gemisinin bandırası tartışma konusu oldu. Bakan Yıldırım, geminin bayrağının önemli olmadığını, içinde Türk vatandaşlarının olduğunu belirtti.

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, “Gemi Komor bayraklı” açıklamasını yaptı. Yıldırım, şunları söyledi: “Geminin Türk bayraklı olmasıyla, başka bir ülkenin bayrağını taşıyan bir gemi olması arasında fark var. Ancak, fark ne olursa olsun o gemi üzerinde Türk vatandaşları var. Ölen vatandaşlarımız var. Bu nedenle, sonuç değişmez. Uluslararası hukukta ne imkanlar varsa bunu yapacağız.”

Yıldırım, Mavi Marmara gemisinin Antalya’dan Kıbrıs duraklı olarak Lübnan Beyrut limanına gidiş için izin aldığını, ancak, hukuki olarak Türkiye’nin seyahati engellemesi diye bir şey olamayacağını, aksi durumun “zorbalık” anlamına geleceğini kaydetti.
Denizcilik Müsteşarlığı yetkilileri ise Mavi Marmara gemisinin İstanbul’da Türk Bayraklı olduğu, Antalya Limanı’nda Komor bayrağı aldığı yönündeki iddialar için, “doğru değil. İstanbul’dan Komor bayrağı ile ayrıldı” dedi.

Sahibini bilmiyorum

Geminin Türk bandralı olmadığını belirten Yıldırım, şunları söyledi: “Yabancı bayraklı olup olmaması arasındaki fark hukuki yönden etkiler. Statüsü başka olur. Doğrudan bayrağımız gemimiz olsa başka imkanlarımız olur. Ama kendi bayrağımız olması durumunda, fiilen ülkeye yapılmış saldırı gibi algılanabilirdi.”

Yıldırım, sahiplerinin gemilerine istediği ülkenin bayrağını çekebileceğini dile getirdi. Yıldırım, “Her bayrak çekilen ülkenin kendine göre kuralları var. Türk bayrağının şartlarını gerektirdiklerini sağlamıyorsa başka ülkenin bayrağını taşır. Uluslarası hukukta mümkün. Mavi Marmara’nın sahibinin kim olduğunu bilmiyorum. Denizcilik işletmelerinden satın alınmış. İHH bağlantılı olduğunu biliyorum” diye konuştu.

Yıldırım, “Hükümet gemilerin çıkışına izin verdiği için eleştirildi” sorusuna ise şu yanıtı verdi:

“Gemilerin çıkışına izin verilmesi eleştirisi anlamsız. Neye dayanarak izin vermeyecektik. ‘Ben Lübnan’a gideceğim’ diye çıkış yapıyor.  Nereye gideceğini bilemeyiz ki. Beyan neyse çıkış verirsin. Hükümetin gemileri desteklediği sözleri boş laflar. İsrail’in yaptıklarının kitapta yeri yok.”

 

Editör: TE Bilişim