Dışı beyaza boyanan, içi düzenlenen gemiye binmek için 25 bin kişi başvurdu.

GEÇEN yıl 31 Mayıs sabahına dünya, ambargo altında tutulan Gazze’ye insani yardım götürmek için yola çıkan Mavi Marmara gemisine İsrail tarafından yapılan saldırı haberiyle uyandı. Uluslarlarası sularda yapılan müdahalede gemideki dokuz kişi hayatını kaybetti, 50’den fazla kişi yaralandı.

Yiyecek, içecek gibi en temel ihtiyaçlarından mahrum bırakılan bir buçuk milyon Gazzeli’nin bu ihtiyaçlarını karşılamak için Müslüman, Hıristiyan ve Yahudisiyle yola çıkan Mavi Marmara, saldırıdan sonra dünya gündemine girdi. Gemi sayesinde diplomasi hızlandı, Mısır Gazze’ye kapattığı kapılarını açtı, en önemlisi insanlık uyandı ve abluka gevşedi. Mavi Marmara bir vicdan oldu, anıtlaştı. İşte o gemi bu sene yine Gazze’ye yardım için yola çıkıyor.

Mavi Marmara şu an Hasköy’de yolculuğa hazırlanıyor. Dışı beyaza boyanmış, koltukları değişmiş, içine kameralar yerleştirilmiş, bayraklarla süslenmiş. İkinci Özgürlük Filosu’nun Türkiye ayağında yola çıkacak olan Mavi Marmara’ya aralarında Yahudiler’in de bulunduğu 22 organizatör maddi destek veriyor.

Organizatör sayısı 22’ye çıktı

İnsan Hak ve Hürriyetleri İnsani Yardım Vakfı (İHH) Yönetim Kurulu Üyesi Gülden Sönmez, ikinci kez yola çıkacakları için çok heyecanlı: “Bu kez Gazze’ye ulaşıp geçen yıl kaybettiğimiz arkadaşlarımızın hayalini gerçekleştirmek istiyoruz. Biz İsrail’in politikasının yanlış olduğunu her zaman söyledik saldırıyla da bunu dünya gördü. Bu durum bizi güçlü kılıyor, geçen sene altı organizatör vardı, bu sene 22 kişi bizi destekliyor. Mavi Marmara gemisiyle Gazze’ye gitmek için sadece Türkiye’den 25 bin kişi başvurdu. Ancak 500 kişi gemiye binebilecek.”

İsrail bu vicdana karşı çıkamaz

Haziran ayının son haftası hareket edecek Mavi Marmara’ya dünyanın farklı ülkelerinden 14 gemi daha eşlik edecek. Sönmez, İsrail’in bir süredir kendileri için “Gelmesinler” uyarısı yaptığını söylüyor: “İsrail saldırıdan sonra halkına ‘Öyle bir saldırı gerçekleştirdik ki bir daha kimse Filistinlilerin yanında yer alamayacak’ dedi. Biz İsrailli askerlerin operasyonun ilk gününden beri yeniden gideceğimizi biliyorduk. Hatta geçen yıl yakınlarını kaybedenler bile yola çıkmaya hazırlanıyor. Saldırı sonucu pek çok kişi bize Filistinlilerin yanında olmak istediğini söyledi. İsrail’in bu ortak vicdan karşısında durabileceğini düşünmüyorum.”

Savaşmak yok özgürlük için yollara düşeceğiz

Mavİ Marmara gemisi 150’si Türk olmak üzere toplam 500 kişiyle Türkiye’den yola çıkacak. İkinci Özgürlük Filosu adı verilen yolculuğa 120 farklı ülkeden aktivistler katılacak. Yolcuların büyük bir bölümünün Afrika ve Latin Amerika ülkelerinden olması bekleniyor.

İlk gemi yolculuğuna katılan Dilaver Kutluay ve Abdullah Özkaya bu sene de Gazze yolcuları arasında. Başvurularını yaptılar, gemiye binmeyi bekliyorlar. Vicdanın rahat olmadığı için ikinci kez Gazze’ye gitmek istediğini belirten esnaf

Dilaver Kutluay “O coğrafyaya karşı sorumluluğum olduğunu düşünüyorum. Yanıma Gazzeli çocuklar için şeker alacağım. Çocuklar bu küçücük hediyeleri alınca nasıl mutlu oluyor, görmeniz gerek” diyor.

26 yaşındaki kırtasiyeci Abdullah Özkaya ise çok heyecanlı olduğunu söylüyor: “Eşim bir şey olur diye gitmemi istemiyor ancak gideceğim. Arkadaşlarım yanımda hayatını kaybetti, onların hayallerini gerçekleştirmek için gideceğim.”

Annem benden toprak istedi

FaslI Oussima İbn Salah, El Cezire muhabiri olarak üç yıldan beri Türkiye’de çalışıyor. Türkiye’nin Filistin konusunda çok hasssas olduğunu belirten Salah “Arap olduğum halde benim ırkımdan olan Filistinlilerin ne kadar sıkıntısı olduğunu bilmiyordum. Türkiye’deki bu hasssasiyeti görünce Arap olmaktan utandım. Mavi Marmara’nın da gideceğini duyunca hiç düşünmeden bu filoda yer aldım” diyor.

Heyecanla gideceği günü beklediğini söyleyen Salah, başlarına bir şey gelmesinden korkmadığını anlatıyor: “Annem bile bana destek veriyor. Kendisine Gazze’den toprak getirmemi istedi.”

Editör: TE Bilişim