'Mavi Körfez' ilk seferini yaptı

İzmir büyükşehir Belediyesi'nin, iç körfez Bostanlı-Üçkuyular hattında hizmet vermek üzere leasing yöntemiyle temin ettiği yeni arabalı vapuru "Mavi Körfez" ilk seferini yaptı.

Gelibolu Gemi İnşaat Sanayi tarafından 2014 yılında inşası tamamlanan ve İzmir Büyükşehir Belediyesince leasing yöntemiyle 3 yıllığına kiralanan "Mavi Körfez" arabalı vapurunun ilk seferi, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ve İZDENİZ Genel Müdürü Salih Aslan'ın da katılımıyla gerçekleştirildi. Kocaoğlu, geminin ilk arabalı yolcusu Yasin Aydın, yaya yolcular işitme engelli Emel ve Muzaffer Elmalı ile torunları Zeynep Sude ve Zehra Simge Kaya'ya günün anısına birer çeçek ve plaket verdi.

Gemiyi gezerek, İZDENİZ Genel Müdürü Aslan'dan bilgi alan Kocaoğlu, Bostanlı-Üçkuyular hattında halen hizmet veren arabalı vapurların çok eski olmasından dolayı sıkıntı yaşandığını belirtti. Bu sıkıntıları aşmak için 3 yeni arabalı vapur alımı için ihaleye çıktıklarını, bu süreçte de soruna daha kısa sürede çözüm üretmek amacıyla leasing yöntemiyle yeni inşa edilen "Mavi Körfez" gemisini kiralama yoluna gittiklerini anlatan Kocaoğlu, şunları söyledi:

"Dün de törenle 15 yeni katamaran tipi karbon kompozit gemilerimizin ilki hemşehrilerimizin hizmetine sunuldu, çok büyük beğeni kazandı. Böylece İzmir Körfezi'ni, hem iç körfezi hem orta körfezi hem dış körfezi maksimum şekilde kullanıp kıyı tasarımlarıyla tekrar 70 yıl önce olduğu gibi İzmirli hemşehrilerimizi, körfezle denizle buluşturacağız."

- Tasarruflu çevreci gemi

İZDENİZ Genel Müdürü Salih Aslan da sefer öncesi "Mavi Körfez" arabalı vapuruna ilişkin bilgilendirme yaptı. İnşası öncesi Gelibolu Tershanesi ile ortaklaşa projelendirdikleri geminin son teknolojiyi kullandığını ve üstün manevra kabiliyetine sahip olduğunu dile getiren Aslan, şunları kaydetti:

"Gemimiz yeni nesil bir gemi olması nedeniyle de yakıt harcamalarında çok cimri bir yapıya sahip. Kullandığımız diğer gemiler mil başına 35 litre yakıt tüketirken, bu gemi 16 litre yakmaktadır. Yolcular için de son derece konfor düşünülmüş, koltuk dizaynı yolcuların en iyi şekilde istifade edeceği şekilde oluşturulmuş, yine yaz ve kış durumlarında yolcuların konforu ön plana çıkarılmıştır.Gemimiz, engelli yolcularımız için de rahatlıkla diğer yolcularımızdan farksız olarak aynı imkan ve kabiliyetlerden istifade edecek şekilde hizmet sunulacaktır. Özellikle çevreci bir gemi olması itibariyle de bütün evsel atıklar ve diğer atıklar tanklarda toplanmakta ve denize hiçbir surette atık atılmamaktadır."

Aslan, 55 araç ve 399 yolcu kapasiteli geminin saatte 12 knot hıza sahip olduğunu bildirdi.

Editör: TE Bilişim