NATO’nun Doğu Akdeniz’de düzenli yaptığı askeri tatbikatlardan olan Mavi Balina Tatbikatı başladı.

Türkiye’nin ev sahipliğinde 19-28 Kasım arasında gerçekleşen tatbikata; Kanada, İspanya, ABD, Bulgaristan, Pakistan ve Romanya Deniz Kuvvetlerinden 19 savaş gemisi katılıyor. 25 Kasım’da da İzmir Körfezi’nde Nusret-2016 tatbikatını planlayan Türk Deniz Kuvvetleri, iki çok uluslu tatbikatı yapabilen ender güçler arasında yer alıyor.

Büyük güç Türkiye’den

Rusya’nın tek uçak gemisi Amiral Kuznetsov’dan havalanan savaş uçaklar Doğu Akdeniz’de operasyon yaparken, NATO’da her yıl düzenli olarak yaptığı tatbikatı başlattı. Mavi Balina-2016 Davet Tatbikatı’nda, birliklerin gerçek harekat ve görevlere hazırlıklarını denemeleri ve denizaltı savunma harbi tekniklerini kullanmaları amaçlanıyor.

Tatbikata en büyük askeri gücü Türkiye sağlıyor. Türk Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’ndan 4 fırkateyn, 5 denizaltı, bir korvet, bir lojistik destek gemisi, 2 deniz karakol uçağı, 4 helikopter tatbikatta yerini aldı.
VLF BAFA (Denizaltı Cevapsız Yayım İstasyonu) ve Hava Kuvvetleri Komutanlığı’ndan bir savaş uçağı da tatbikata destek veriyor. Ayrıca Akdeniz’de sürekli görev yapan NATO Daimi Deniz Görev Grubu-2’de ki Kanada’dan bir fırkateyn ve İspanya’dan bir lojistik destek gemisi de katılım sağladı. Tatbikata Bulgaristan ve Pakistan birer fırkateyn, Romanya bir korvet, ABD’de bir muhrip ve bir deniz karakol uçağı da bölgede yerini aldı.

Tatbikatı; Cezayir, Suudi arabistan, ABD, Bahreyn, Gürcistan, Kuveyt, Lübnan, Nijerya, Pakistan ve Romanya’dan 16 gözlemci, 2 karargah subayı ve 3 süratli analiz timi personeli izliyor. İzmir’de Nusret tatbikatı Öte yandan 25 Kasım’da da İzmir Körfezi’nde Nusret-2016 Davet Tatbikatı başlayacak.
Türk Deniz Kuvvetleri Komutanlığı iki tatbikatı da yapabilecek gücünün otaya koyarken, Nusret-2016 Davet Tatbikatı’nda mayın savaşı taktikleri esas alınacak.

Gökhan Karakaş /Milliyet
Editör: TE Bilişim