Marshall Adaları Tonajda Bahamalar'ı Geçti

Lloyd's List gazetesinde yer alan bir habere göre, Marshall Adaları, bayrağa kayıtlı filo bakımından 3 sıra birden atlayarak Bahamalar’ı geçti ve Panama ve Liberya’nın ardından dünyanın 3. Büyük filosuna sahip ülke oldu.

Clarkson Araştırma Hizmetleri’nin yayını olan “Dünya Filo Göstergesi” kapsamında yeni hazırladığı istatistiklere göre,  Marşal Adaları, 1 Ocak 2010 tarihi itibariyle 50,7 Milyon Gross Tonaja ulaşırken, Bahamalar ise 49,6 Milyon GT’da kaldı. Bahama bayrağına kayıtlı gemilerin Marshall Adaları’na kıyasla adet olarak 27 adet fazla olmasına rağmen gross tonajda Marshall Adaları öne geçti.

Tablonun ilk üç dışında kalan bölümüne baktığımızda kazanç ve kayıplar daha dramatik olarak göze çarpmakta. 8. Sırada bulunan Malta’nın geçtiğimiz yıla oranla %17,3 bir büyüme yaptığı ilk 10 içerisindeki yarışta etkileyici bir şekilde gözüküyor. Ama Libya’nın ulusal filosunun %166,6 artarak 600.000 GT’a ulaşması herhalde en çarpıcı olanı.

Buna mukabil İran filosunda ise büyük düşüş var. İran filosu tonaj olarak %68,9 gerileyerek 1,2 Milyon GT olarak belirlendi.

Gemi yaşına bakıldığında ise, listenin ilk sıraları ile son sıraları arasındaki fark çok belirgin. Clarkson’un verilerine göre, ilk on sırayı alan ülkelerin bayrağını taşıyan gemilerin ortalama yaşı 1 ocak itibariyle 11,1 yıl. 21 ile 30 uncu sırayı alan ülkelerin bayrağını taşıyan gemilerin yaş ortalaması ise 19,1 yıl. Bu da ilk 10 sıradaki filonun yaş olarak da çok daha genç olduğunu gösteriyor.

Editör: TE Bilişim