MARMARAY KAZISINDA TARİHİ GEMİ BULUNDU

'Marmaray Tüp Geçiş İnşaatı'nın arkeolojik kazılarında 11. yüzyıldan kalma bir geminin kalıntıları bulundu. Geminin 10 asırlık olduğu sanılıyor.

Marmaray'ın Yenikapı İstasyonu'nun yerinde bir zamanlar Romalıların askeri limanının bulunduğu, ancak zamanla Lygos (Bayrampaşa) deresinin taşıdığı alüvyonlar ve dolgularla kapanıp kara içinde kaldığı belirtildi. Tıpkı artık 'karada' olan Efes Limanı gibi.

Yenikapı'da karada ve deniz seviyesinin 2 metre altındaki geminin sadece burun kısmı günışığına çıkarılabildi. Geminin günümüze sadece gravürlerdeki görüntüsü kalan ve İmparator Konstantin tarafından yaptırılan askeri limanın önünde battığı sanılıyor. İstanbul Arkeoloji Müdürlüğü geminin kurtarılıp sergilenebilmesi için arkeolojik kazı başlattı.

Bakan: Marmaray durmaz Betboo

TAÇ (Türkiye Anıt Çevre Turizm Değerlerini Koruma) Vakfı Başkanı Sinan Genim, "Osmanlı zamanında Langa Bostanları olan liman, Roma İmparatoru Konstantin döneminde kara surları içindeymiş. Geniş bir rıhtımı ve büyük bir feneri olan meşhur limanın gravürleri de bulunuyor" dedi. Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ise "Tamamen inşaat sahası dışında dahi olsa, bu buluntuyla Marmaray inşaatında arkeolojik eserlere verdiğimiz önem bir kez daha görüldü.

Bu, inşaata tarihi eserlere değer verilmiyor diyenlere yeterli bir yanıttır. Gemiyi ortaya çıkarmaya yönelik kazılar Marmaray'ı aksatmaz" dedi. 2010 yılında tamamlanması beklenen Marmaray'da aynı anda hem inşaat hem de arkeolojik kazı yapılıyor. Bu kazılar sırasında Marmaray'ın Üsküdar İstasyonu'nda da Kirsopolis adıyla bilinen antik bir liman bulunmuştu.

Kaynak:Radikal

DenizHaber.Com

Editör: TE Bilişim