Marmaray’a ‘evet’ 3’üncü köprüye ‘hayır’

 Yapılan bir araştırmada İstanbul’da köprüleri kullanmayan sürücülerin 3’üncü köprünün yapılması gerektiğini belirtmesi, kullananların ise karşı çıkması dikkat çekti.

İstanbul’un 34 ilçesinin, 180 mahallesinde, Prof. Dr. Haluk Levent ve Sosyolog Güven Dağıstan tarafından 3 bin 19 kişiyle yapılan “Yaşam Ulaşım Koşulları ve 3’üncü köprü” araştırmasından ilginç sonuçlar çıktı. Prof.Levent; “Halkımıza ulaşım ve 3’üncü köprüyle ilgili ilk algılarını sorduk. Sonrasında hatırlatmalar yaparak sorular yöneltince 3. köprüyü destekleyenlerin sayısında azalma olduğunu, Marmaray’a destek çıktığını tespit ettik. Araştırmanın ilgi çekici sonucu ise iki yaka arasında her gün yolculuk yapanların 3’üncü köprü yapımının durmasını en çok isteyenler olmasına karşın köprünün devam etmesini en çok isteyenlerin iki yaka arasında hiç yolculuk yapmayanlar olması” dedi.

İşte çarpıcı sonuçlar:

- İstanbul’da yaşayanların yüzde 9,72’si hafta içi her gün iki yaka arasında seyahat ettiğini söyledi. Halkın yüzde 44,27’si ise bir yakadan diğerine neredeyse hiç geçmiyor.”

- Ulaşımda otobüs (İETT, ÖHO) yüzde 58,10 ile birinci sırada geliyor. Özel araç yüzde 26,43 çıkarken, Metrobüs yüzde 25,21’le üçüncü sırada yeralıyor.

- Ulaşım-trafik sorunu çözümü için yapılması gerekenler konusunda yüzde 46,7 ile metroyu geliştirmek birinci sırada geliyor. Diğer seçenekler sırasıyla otomobil kullanımını azaltmak, toplu taşıma araçlarının sefer sayılarını arttırmak, metrobüs hattını geliştirmek 3’üncü köprünün yapımı ise 7. sıradaki çözüm olarak görülüyor.

- İki yaka arası yolculuk için en çok kullanılan araç yüzde 43.76 ile metrobüs. Vapur diyenler yüzde 38,03, özel yüzde 27,33 oranında.

Editör: TE Bilişim