Marmara ve Ege'yi kirletenler bulundu!

"Marmara Denizi, hızla kirleniyor. Kirliliğin en önemli sebebi, Kocaeli Dilovası başta olmak üzere Marmara çevresinde faaliyet gösteren sanayi kuruluşlarından çıkan atıklar.

Ege de tehdit altında. Karadeniz’in doğu bölgesindeki ülkelerin ağır sanayi tesislerinden gelen atıklar, Tuna Nehri’nin taşıdığı kirlilikle birleşerek İstanbul ve Çanakkale boğazlarını geçip Marmara ve Ege’ye akıyor. Yılda 500 bin ton atık, bu yolla iki denizi kirletiyor.”

Korkutan bu sözler, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) öğretim görevlisi Halit Kuşku’ya ait. Bölgede yaşayan, su ürünlerini tüketen ve denize girenlerin ciddi tehlikeyle karşı karşıya olduğunu söyleyen Kuşku şu uyarılarda bulunuyor: “Ağır metal, endüstriyel ve kimyasal atıklar kansere yol açabilir. Denize girenler cilt hastalıklarına yakalanabilir. Tehlikeye karşı acil önlem alınmalı.”

 

ÇOMÜ Bayramiç Meslek Yüksekokulu Su Ürünleri Programı hocası Halit Kuşku’ya göre Marmara ve Ege’deki kirliliğin kaynağı Karadeniz. Bulgaristan, Romanya, Ukrayna, Macaristan ve Rusya tarafından ağır kirliliğe maruz bırakılan Karadeniz, kendini temizlemekte yetersiz.

Petrol platformları, tankerlerin atık suları, Tuna gibi Karadeniz’i besleyen nehirlerin taşıdığı ağır endüstriyel atıklar, can çekişmekte olan Karadeniz’e son darbeyi vurmak üzere. Bu durumun faturasını da İstanbul ve Çanakkale boğazlarıyla Marmara Denizi ödemekte.

Daha da vahimi önlem alınmazsa tehlike önümüzdeki yıllarda katlanarak artacak. Yıllık meteorolojik raporları araştırdıklarını ifade eden Kuşku durumu şöyle özetliyor:

“Karadeniz’de hâkim rüzgârlar, kuzey rüzgârları. Bu sebeple yüzeysel atıklar güney kıyılarında yoğunlaşıyor. Karadeniz’de su seviyesi, Ege’den 50 santim daha yüksek. Bu sebeple yüzey suları, İstanbul Boğazı’nı geçerek Marmara’ya akıyor. Bir kısmı ise Çanakkale Boğazı’nı geçerek Ege Denizi’ne iniyor. Bu bir çevre felaketi. Önlem alınmazsa zarar çok daha büyük olacak.”

Editör: TE Bilişim