Marmara için fırtına ve lodos uyarısı 

Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğünden yapılan yazılı açıklamada, Marmara ve Kıyı Ege'de (İzmir, Aydın, Muğla, Manisa) bugün akşam 18.00'e kadar devam edecek gök gürültülü sağanak yağış beklendiği kaydedildi.

Antalya ve ilçelerinde de bugün sabah saatleri ile yarın saat 06.00 arasında gök gürültülü sağanak yağış beklendiği belirtilen açıklamada, ani sel, su baskını, sel, yıldırım gibi muhtemel olumsuzluklara karşı vatandaşların ve ilgililerin dikkatli olmaları istendi.

MARMARA DENİZİ'NDE LODOS

Marmara Denizi'nde görülen lodos, deniz ulaşımını olumsuz etkiliyor.

Edinilen bilgiye göre, boğazlardan geçmek üzere Marmara Denizi'nde seyreden 21 yerli ve yabancı bandıralı şilep ve tanker, saatteki hızı zaman zaman 60 kilometreye ulaşan lodos nedeniyle rotalarını Tekirdağ'ın Şarköy ilçesi sahillerine çevirdi.

Geceyi tüm ışıklarını yakarak Şarköy sahillerinde geçiren gemilerin lodosun etkisini kaybetmesiyle Şarköy'den ayrılacakları belirtildi.

Bu arada, boğazlardan geçmek üzere Marmara Denizi'nde seyreden bir petrol platformu da olumsuz hava koşulları nedeniyle geçişine izin verilmeyince Şarköy sahillerine demirledi.

BODRUM'DA LODOS KABUSU

Fırtına nedeniyle sahildeki dev dalgalar restoran, otel ve motel gibi işyerlerini sular altında bırakırken, Bodrum ve beldelerinde sahil yolları bozuldu, iletişim ve enerji hatlarında uzun süreli arızalar meydana geldi.

 Muğla´nın Bodrum İlçesi´nde gece yarısı başlayan şiddetli lodos fırtınası ilçede hayatı felç etti. Fırtına nedeniyle sahildeki dev dalgalar restoran, otel ve motel gibi işyerlerini sular altında bırakırken, Bodrum ve beldelerinde sahil yolları bozuldu, iletişim ve enerji hatlarında uzun süreli arızalar meydana geldi.

Bodrum'da geceyarısı başlayan ve sabaha karşı etkisini iyice arttıran şiddetli lodos nedeniyle Bodrumlular kabus yaşadı. Saatteki hızı 60 km´yi aşan ve açık denizde 5-6 metre yüksekliğinde dalgalar yaratan lodos nedeniyle birçok kuru yük gemisi koylara sığınmak zorunda kaldı. İlçe merkezi, Gümbet, Bitez, Ortakent-Yahşi beldesi ile Kumbahçe sahilinde etkili olan lodos nedeniyle sahilde bulunan restoran, bar ve bazı otellerin alt katlarını su bastı. Sahilde bulunan su sporları merkezlerinin malzemeleri denize sürüklendi. Ortakent-Yahşi ve Turgutreis beldelerinde sahildeki karayolları sular altında kaldı, yolun altı kilometrelik bölümünde çökmeler meydana geldi.

Şiddetli lodos elektrik ve telefon hatlarında da aksaklıklar meydana gelmesine neden oldu. Gümbet'te sabah saatlerinde inşaata giden 24 yaşındaki Ahmet Dumanyakan, başına işyeri tabelasının düşmesi sonucu yaralandı ve ambulans ile Universal Hospital Bodrum'a kaldırıldı. Dumanyakan'ın hayati tehlikesinin bulunmadığı, başına dört dikiş atıldığı öğrenildi.

Bodrum Belediyesi ve Liman Başkanlığı'ndan yapılan uyarılar ile balıkçıların ve yat sahiplerinin liman dışına çıkmamaları istendi.  Villaların çatılarındaki güneş enerjisi panelleri hasar gördü. Meteoroloji yetkilileri şiddetli lodosun etkisini bu akşam saatlerinden itibaren  yitirerek, yerini yağışlı havaya bırakacağı belirtti.
 

Editör: TE Bilişim