Marmara Denizi 2010 Sempozyumu bu hafta sonu  yapılacak

Türk Deniz Araştırmaları Vakfı (TUDAV) tarafından düzenlenen ve Marmara Denizi ve Türk Boğazlarının her yönüyle irdeleneceği "Marmara Denizi 2010 Sempozyumu" bu hafta sonu 25-26 Eylül 2010 tarihlerinde Bakırköy Yunus  Emre Kültür Merkezinde yapılacak.

Ulusal ve uluslararası katılımcıların bulunduğu sempozyumda Marmara Denizi yapısı, deniz ulaşımı, deniz kazaları, Yenikapı kazıları, Marmara Denizi balıklarının dünü-bugünü v.b. konular gündeme getirilecek olup ayrıca 2. günde Lüfer Balığı özel oturumu ile Deniz Kirliliği ve Önlenmesi özel oturumları yapılacaktır.

Sempozyumda balıkçılıktaki kriz, yok olan deniz canlıları, koruma alanları, boğazlardaki tehlikeli yük taşımacılığı, iklim değişikliği ve sonuçları deniz kirliliği ve bunun ekonomi ve ekolojiye olumsuz etkisi, Marmara depremi ve olası sonuçları irdelenecektir.

Bilindiği gibi Marmara denizi Türkiye’nin yegane iç denizidir ve bu deniz hızla kirlenmektedir. Kirlenmenin önlenmesi için bir eylem plan yapılması için sempozyumda görüş alış verişinde bulunulacaktır. Ayrıca Marmara ve İstanbul adalarının 50 metre derinlikten daha sığ alanlarının koruma alanı ilan edilmesi önerilmektedir. Beklenen İstanbul depremi için ise mikro kredilendirme yapılması önerilmektedir. Kara ulaşımından deniz ulaşımına geçilmesi ve İstanbul’un trafik sıkışıklığının önlenmesi için Avrupa – Asya arasında gemi seferleri konulması ve kamyon trafiğinin İstanbul’a sokulmaması önerilmektedir.

Ayrıca, İstanbul Boğazı’ndan geçen tehlikeli yük taşıyan tankerler konusunda tedbir alınması da önerilmektedir. Toplantıya 150 bilim adamı katılacak.

Çok geniş bir yelpazede konusunun uzmanı katılımcıların tebliğ sunacağı sempozyumda Marmara denizi ve Türk Boğazları her yönüyle irdelenecek. Sempozyumda sunulacak olan 50'ye yakın tebliğ, sempozyum günü bir kitapla katılımcılara sunulacak.

Marmara Denizi sempozyumu daha önce 2000 yılında yapılmış ve büyük ilgi görmüştü. TUDAV tarafından yapılan sempozyumda 10 yıl sonra bir güncelleme yapılmış olacak.

YER:Bakırköy Belediyesi Yunus Emre Kültür Merkezi

          Ataköy 9.10.Kısım-Atrium Alışveriş Merkezi yanı

TARİH:25-26 Eylül 2010

SAAT:Birinci Gün:09.30-18.50

            İkinci Gün:09.00-18.55

Sempozyum programı ve diğer bilgilere http://www.tudav.org adresinden ulaşılabiliyor. Sempozyum programını aşağıda da bulabilirsiniz.

Konuyla ilgili Seanews Turkey'nin haberini okumak için aşağıdaki linki tıklayınız:

 

Editör: TE Bilişim