Fitch'ten TÜPRAŞ Açıklaması

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Avrupa rafineri sektöründeki marj iyileşmelerinin, Tüpraş'ın bilançosuna olumlu yansıyacağını belirtti.

Fitch Ratings'in internet sitesinde yapılan açıklamada, üçüncü çeyrekte marjlarda meydana gelen toparlanmanın Avrupa'daki petrol rafinelerini olumlu etkileyeceği ifade edildi. Açıklamada, kapasite aşımının ve deniz aşırı rafinerilerdeki rekabetten dolayı marjlardaki iyileşmenin süreklilik göstermesinin muhtemel olmadığı bildirildi.

Rafineri marjlarının 2013 yılından bu yana en yüksek seviyesine ulaştığı vurgulanan açıklamada, "Brent petrole göre Ural Bölgesi'nde üretilen petrol fiyatının daha düşük olması Rus petrolünü kullanma imkanı olan Orta ve Doğu Avrupa rafinerilerinin daha iyi performansıyla sonuçlandı" ifadelerine yer verildi.

Açıklamada, Avrupa rafineri sektöründeki marj iyileşmelerinin, Tüpraş'ın ve Polski Koncern Naftowy gibi şirketlerin bilançosuna olumlu yansıyacağı belirtildi. Marjların ekim ayının ilk günlerinde güçlü bir konumda olduğu ifade edilen açıklamada, 2014 yılının marj performansının 2013'ten daha iyi olacağı kaydedildi.

Açıklamada, "Avrupa'da rafineri sektörü hala içerisinde birtakım problemler barındırıyor ve Fitch Ratings olarak biz rafineri marjlarının tekrar düşmesini bekliyoruz" ifadelerine yer verildi.

Editör: TE Bilişim