Ukrayna'nın doğusunda ordu birliklerinin operasyonuyla Kiev yönetiminin kontrolüne geçen Mariupol'da, kentin giriş ve çıkışlarında artırılan güvenlik önlemleri dikkati çekiyor

Ukrayna ordusu ile Rusya yanlısı ayrılıkçılar arasında şiddetli çatışmaların yaşandığı Mariupol kentinde kontrol tamamen Ukrayna ordusuna geçti. Ukrayna'nın doğusunda ordu birliklerinin kontrolüne geçen liman şehri Mariupol basın mensupları tarafından görüntülendi

Kentteki birçok noktayı kontrol altında tutan Rusya yanlısı ayrılıkçıları, düzenledikleri operasyonlarla etkisiz hale getiren ordu birlikleri, öncelikle kentin giriş ve çıkışlarında güvenlik noktaları oluşturdu. Ağır silahların bulunduğu kontrol noktalarına Ukrayna bayrağı asan ordu birlikleri, tüm araçları arıyor, kimlik kontrolü yapıyor.

Birçok kişinin olaylar nedeniyle terk ettiği Mariupol'de geri kalanlar ise günlük hayatlarını sürdürmeye çalışıyor. Ordunun operasyonunun ardından bazı iş yerleri kepenk indirirken kent merkezinde araçlarla geçen askerler dikkati çekiyor. Askerler, araçlarına astıkları Ukrayna bayraklarıyla şehirde zaferlerini ilan ediyor.

Olaylar nedeniyle zarar gören bazı kamu binalarının bulunduğu kentte büyük alışveriş merkezleri hizmet vermeye devam ediyor. Askerlerin kontrolündeki havaalanının uçuşa kapatıldığı belirtilen Mauripol'de halkın bir bölümü, operasyonlara tepki gösteriyor. Ordunun şehri terk etmesini isteyenlerin yanı sıra operasyonları destekleyenler de bulunuyor.

Öte yandan daha önce Rusya yanlısı ayrılıkçıların egemenliğindeki Mariupol'de, duvarlardaki Rusya yanlısı yazılar ve ayrılıkçıların bayrakları göze çarpıyor.

KENTİN TEK CAMİSİ

Kentte Kanuni Sultan Süleyman ve Hürrem Sultan anısına inşa edilen cami de bulunuyor. Türk iş adamlarınca 2005'te yaptırılan Türk İslam Kültür Merkezi, şehrin tek camisi olma özelliğini taşıyor.

Türkiye'den görevlendirilen caminin imamı Yasin Çağdaş, üç senedir Mariupol'de görev yaptığını söyledi.

Yaşanan olaylara üzüldüklerini ancak kendilerine yansıyan bir durumun olmadığını ifade eden Çağdaş, "Kentte Müslümanlara yönelik olumsuz bir durum yok" ifadesini kullandı.

Olaylar nedeniyle ailesini Türkiye'ye gönderdiğini belirten Çağdaş, olası gelişmelere ilişkin Türkiye'nin Kiev Büyükelçiliği ile sürekli irtibatta olduğunu belirtti.

Geçen yıllarda ramazan boyunca kültür merkezinin bahçesinde iftar verdiklerini anlatan Çağdaş, "Uygulamamız olaylar nedeniyle bu sene tehlikeye girdi. Akşam saatlerinde kentte olaylar çıkabiliyor. Ayrıca toplu ulaşımın da akşam saatlerinde hizmet vermemesinden dolayı bu konuda tedirginliğimiz var. Cemaatle görüşüp iftar çadırının kurulup kurulmayacağının kararını vereceğiz" dedi.

Editör: TE Bilişim