Ak-Kim,  MAREM Projesi’ne verdiği desteği sürdürüyor
 
1954 senesinden günümüze, düzenli ölçümler ile her sene tekrarlanan MAREM Projesi, Sevinç-Erdal İnönü Vakfı bünyesinde, Ak-Kim Kimya ana sponsorluğunda çalışmalarına ara vermeden devam ediyor.
 
Doğaya ve sürdürülebilir kaynaklara verdiği önemi yaptığı çalışmalarla gösteren Ak-Kim’in ana sponsor olarak destek verdiği MAREM "Marmara Denizi'nin Değişen Oşinografik Şartlarının İzlenmesi” Projesi’nin detayları paylaşıldı.
 
24 Temmuz Salı günü MAREM’in ölçümleme ve araştırma yapılan Oktay 4 gemisinde gerçekleştirilen organizasyonunda, davetliler araştırmaların yapıldığı merkezi yerinde görme fırsatı buldu. MAREM proje sözcüsü Levent Artüz, ziyaretçileri bilgilendirirken, proje partnerleri Marmara Üniversitesi FEF Kimya Bölümü, Marmara Üniversitesi Çevre Sorunları Uygulama ve Araştırma Merkezi ve Bahçeşehir Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü katılımcıları proje kapsamında birçok önemli bilgi paylaştı.
 
Proje sonuçları çok çarpıcı

Yapılan araştırma sonuçlarına göre:

•    Marmara Denizi’nde artan kirliliğin 5 duyu ile algılanabilir hale geldiği, 
•    Eskiden Marmara Denizi’nde 124 adet ticari öneme sahip balık türü bulunurken, bugün neredeyse ticari öneme sahip bir balık türü olmadığı,
•    Suda erimiş oksijen miktarının canlıların barınabileceği değerlerin çok altına geldiği,
•    Görüş mesafesinin 20- 25 metrelerden 1,5- 2 metrelere kadar düştüğü,
•    Yaşanan kirlilik yüzünden Marmara Denizi'nin renk değiştirdiği; renginin yeşil, kırmızı, kahverengi gibi renklerde göründüğü,
•    Rekabet ortadan kalktığı için Marmara Denizi’nin denizanası, zararlı planktonlar gibi istilacı türler için bir cennet haline geldiği paylaşıldı.
 


Ak-Kim Hakkında

 
Türkiye’nin öncü kimyasal madde üreticisi Ak-Kim Kimya, Yalova ve Çerkezköy'de yaklaşık 300 bin metrekarelik bir alana kurulu, yüksek teknolojiye sahip çağdaş üretim tesislerinde; uluslararası pazarın kalite onayını almış inorganik, organik kimyasallar ve tekstil yardımcı maddeleri ile kâğıt ve su kimyasalları, çimento öğütme, beton katkı ve yapı kimyasalları üretmektedir.
 
Yıllık 600 bin tonluk üretim kapasitesine sahip fabrikalarında, 500’ü aşkın farklı kimyasal maddenin üretimini yapan Ak-Kim, sahip olduğu geniş ürün yelpazesiyle bütün sanayi gruplarına hitap etmektedir. Şirketin hizmet ettiği başlıca sektörler; tekstil, metal, gıda, temizlik, su arıtma, korozyon ve scale önleme, kağıt endüstrisi, ilaç sanayi ve inşaat sanayidir.  Yurtiçi piyasada farklı ürün gruplarında farklı pazar paylarına sahip olan Ak-Kim'in ihracatı ise 5 kıtada yaklaşık 50 ülkeye yayılmış durumdadır.

Kimyasal üretiminin yanı sıra Ak-Kim’in bir başka faaliyet alanı da, yurtdışındaki şirketlere temel ve detay mühendislik, teknoloji satışı ve anahtar teslimi tesis kurulum hizmeti vermektir.  Ürdün'de bir klor alkali tesisinin tevzi işleri (NCI), anahtar teslimi bir klor alkali tesisi kurulumu (JBC), Pakistan'da bir hidrojen peroksit tesisinin mühendislik hizmetleri (Sitara), S. Arabistan'da iki adet anahtar teslimi klor alkali tesisi (Cristal ve Jana) ve Yunanistan’da bir hidroklorik asit tesisi (Kapachim) kurulumu Şirket'in bugüne dek yurt dışında gerçekleştirdiği hizmetlerdir.
 
MAREM Projesi Hakkında:
 
“Marmara Denizi’nin Değişen Oşinografik Şartlarının İzlenmesi” MAREM (Marmara Environmental Monitoring) isimli proje ilk olarak Olav Aasen ve İlham Artüz yöneticiliğinde Et ve Balık kurumu bünyesinde 1954 senesinde başlatılmıştır.
1957 senesinde İ.Ü. Fen Fakültesine bağlı Hidrobiyoloji Araştırma Enstitüsü’nün kuruluşu ile birlikte, söz konusu proje periyodik bir hale getirilmiş ve 1982 senesine değin düzenli bir şekilde sürdürülmüştür.
80’li senelerde H.A.E. lağv edilmesi ile birlikte projenin sorumluğunu yine İlham Artüz başkanlığında İ.Ü. Çevre Bilimleri Fakültesi üstlenmiş ve 80’li yılların sonlarına değin düzenli bir şekilde sürdürmüştür.
80’li yılların sonlarından itibaren söz konusu proje yine İlham Artüz’ün yöneticiliğinde İ.T.Ü. Gemi İnşaatı ve Denizbilimleri Fakültesi’nde devam ettirilmiş ve 1993 senesinde İlham Artüz’ün vefatı ile M. Levent Artüz İ.T.Ü. Gemi İnşaatı ve Denizbilimleri Fakültesi’nde İ.Ü. ile ortaklaşa yürütülen ölçümlerin yöneticiliğini üstlenmiştir.
Takip eden yıllarda, söz konusu proje M. Levent Artüz ve O. Bülent Artüz’ün çabaları ile kesintisiz olarak devam ettirilmiş ve 2006 senesinden günümüze dek yapılan çalışmalar Sevinç-Erdal İnönü Vakfı bünyesinde gerçekleştirilmiştir.
 
Editör: TE Bilişim