Manavgat ilçesi yat üretim merkezine dönüştürülecek. 10 yıldır planlanan projenin temeli önümüzdeki yıl atılacak ve 2012 yılında hizmete girecek. Yat İnşaat ve Bakım Organize İhtisas Bölgesi’nin inşaatına 2011 yılında başlanacak ve 2012′nin ilk 6 ayında alt yapısı tamamlanarak devreye alınacak. Şirketlerin ise 2012 yılının Ekim ayında kısmi olarak faaliyete geçeceği belirtiliyor. İlk etapta yıllık 2 bin tekne üretilmesinin hedeflendiğini anlatan Deniz Ticaret Odası Antalya Şubesi Başkan Vekili Hasan Kaçmaz, 2012 yılının Ekim ayında şirketlerin kısmi olarak ilk faaliyetlerine başlayacağı kaydetti. Projenin faaliyete geçmesi ile birlikte 50 ulusal ve uluslararası firmanın yat imal ve bakım faaliyetlerinde bulunacağını anlatan Kaçmaz, “Toplam bin 200 yata aynı anda karada bakım imkanı sağlanacak, yıllık toplam 2 bin tekne üretilmesini hedefliyoruz. Bu rakamın 20 yıl içinde 10 bine çıkarılmasını planlıyoruz. Bölge tam kapasite çalışıldığı dönemlerde 6 bin vasıflı işçiye istihdam imkanı yaratılacak. Bu etapta 70 milyon euroluk ekonomik faaliyet sağlanacak” şeklinde konuştu.

800 milyon kişilik pazar var

Bölgenin yat üretim kapasitesinden bahseden Kaçmaz, “Bölge olarak Kalkan-Gazipaşa arasındaki Antalya kıyılarını alırsak, 2010 yılında üretimi yapılan tekne sayısı, Antalya Serbest Bölgesi dahil, 7 metreüstü çeşitli boylarda 60 sayısını geçmez” bilgilerini vererek, şöyle devam etti: “Bu projenin gerçekleşmesinin ardından Antalya Serbest Bölgesi’ni örnek aldığımızda, sadece Manavgat bölgesinde faaliyette bulunacak yaklaşık 50 tekne üreticisi firmanın potansiyel üretim kapasitesinde ilk hedef 2 bin sayısının üstünde olacaktır ve seri üretim yapacak firmaların bu yatırımda yer almaları halinde bu sayının yıllık 10 bine yükselmesi mümkündür. Bölgenin hedefi sadece ülkemizdeki kullanıcıya yönelik üretim yapmak olmayacak. Hazar havzası ülkeleri, Karadeniz’e kıyısı bulunan ülkeler ve Doğu Akdeniz ülkelerinde yaklaşık 800 milyon kişi yaşıyor ve bölgemizdeki deniz aracı üretimi için doymamış büyük bir Pazar var. Bütün bu bahsettiğimiz pazarların kıyılarında önümüzdeki 20 yıl içinde 200 bin yat bağlama kapasitesi yaratılacağı dikkate alınarak, bu ülkelerde çalışma başlatacağız.”

120 milyon TL’lik yatırım yapılacak

İlk etapta 550 bin metrekare alanda kurulacağı tahmin edilen bu projenin su, elektrik, atık su, yangın, arıtma, beton sahalar, aydınlatma, güvenlik, ulaşım kanalları, çekek rampaları, lift havuzları, katı-sıvıkimyasal atıklar işleme tesisleri gibi alt yapı yatırımının 120 milyon TL olarak gerçekleşeceği bildiren Kaçmaz, “Bu alanda yatırım yapacak şirketlerin sayısının 50 kadar olacağı düşünülürse hangar ve imalata dönük demirbaşlar yatırım tutarının toplamda 300 milyon TL olacağı tahmin ediliyor. Bu alanın 3 milyon metrekare bir büyüklüğe dönüşme düşüncesi de var ve yatırım tutarları aynı oranda artacak” diye söyledi.

Editör: TE Bilişim