Malmö balast suyu forumu yapıldı

Bilimsel forum, tertibat denenmesi için ortak zemin buluyor.

Tüm dünyadan bilimsel kuruluşların yetkilileri, gemilere ait balast suyu iyileştirme sistemlerinin nasıl denendiğini görüşmek üzere ilk defa olarak bir araya gelmişlerdir.

Malmo, İsveç’de yapılan söz konusu toplantı, gerçekleştirilecek olan Balast Suyu Forumu’ndan önce yapılmış olup, gemi sahiplerinin kısa zaman içinde uygulamaya zorlanacakları teknolojiler için bir kıyaslama seviyesi bulma amacını gütmüştür.

Eleştiriciler, gemilerin balast suyundan potansiyel istilacı türlerin giderilmesi için kullanılan tertibatın denenmesine ait standart bir işlem mevcut olmadığını ve böylece,  bir sistem gemiye tesis edildiği zaman bir armatörün gelecekteki kurallara uyacağını gösterdiğini söylemektedirler.

Uluslararası Denizcilik Örgütü’nün  (IMO) balast suyu konvansiyonunun yürürlüğe girdiği yerlerde bir onay seviyesine ulaşmaya yaklaşırken, yaklaşık 12 adet kadar oldukları düşünülen tesislerin çalışmalarını ve raporlarını uyumlu hale getirmeleri için giderek artan bir baskı vardır.

Balast suyu konvansiyonu, dünya tonajının %35’ini temsil eden 30 IMO Üyesi devlet anılan konvansiyonu ulusal yasalarına dahil ettikten bir yıl sonra yürürlüğe girecektir.  Bu sayının üçte ikisi – dünya tonajının % 22.6’sına sahip 21 devlet – söz konusu Konvansiyonu imzalamış olup, Türkiye, Hırvatistan ve Jamaika’nın da bu yıl onaylamaları beklenmektedir.

Baş teknik danışman Mr. Jose Matheickal, bu toplantının, ekipman (tertibat) denemesinde ortak zemin bulunması hususunda beklentilerin ötesine geçtiğini bildirmiştir.

IMO tarafından tayin edildiği şekilde, tam onay işleminden geçen yedi sistem mevcuttur, ancak onay için müracaatta bulunulan 20 sistem daha mevcuttur.

Geminin inşa tarihi ve klas sörveyi yenilemelerine bağlı olarak, armatörlerin 2018 yılına kadar, balast suyunu iyileştirmeye tabi tutacak bir sistemi tesis etmeleri gerekecektir.

APL Başkan Yardımcısı Tey Yoh Huat her bir gemi havuza çekme ve sistem montesi için 2 milyon ABD Dolarına ($) kadar bir fatura ile karşılaşacaklarını söylemektedir.

Kaptan Tey, gemilerin balast sularında türler taşınması rizikosunu azaltmak için çözüm yolları geliştirilmesi ile uğraşan bir küresel denizcilik endüstrisi birleşik görev gücüne başkanlık etmektedir.

Halen iyileştirme teknolojilerine ait IMO rehber kuralları şartlarının dışında bulunan iki ana çözüm yolu mevcuttur; bunlardan biri baştan başa –akış (flow-through) ve diğeri de sıfır – balastlı gemi dizaynıdır.

Kaptan Tey bu fikirlerin kısa zaman içinde geçerli çözüm yolları olabilip olamayacaklarını söylemese de, IMO kurallarında değişiklik alanı yaratma hususunda çalışma yapılması gerektiğini bildirmiştir.

Dünya Denizcilik Üniversitesi tarafından düzenlenen Malmö balast suyu forumu, balast suyunu iyileştirmeye tabi tutmak için daha hassas (sofistike) sistemlerin nasıl geliştirilebileceği potansiyelini de incelemektedir.

Kaptan Tey, 2019 yılına kadar, her yıl dünya gemileri tarafından bir yerden bir yere taşınan 7 milyar ton balast suyu olabileceği tahmininde bulunmakta olup, bu rakam her 15 yılda bir iki katına çıkacaktır.

Kaptan Tey şunları söylemiştir: “dünya gemilerinin biyolojik farklılığı korumaktan ziyade, denizleri etkin şekilde temizlediği için, balast tankındaki tüm organizmaları öldürmeyen iyileştirme sistemleri üzerinde düşünülmesine ihtiyaç vardır”.

Editör: TE Bilişim