Malaria Can Almaya Devam Ediyor

Tüm Denizcilerimizin Dikkatine!

Marshall Adaları tarafından bugün yayınlanan 35-14 No'lu Marine Safety Bultenin'de belirtildiğine göre son 12 ay içerisinde sadece Marshall Adaları bayraklı gemilerde 5 gemi adamının Malaria 'ya yakalandığına dair rapor alınmıştır.

Bu raporlardan 4'ünde bu hastalıktan dolayı can kayıplarının olduğu bilgisi bulunmaktadır. Bazı durumlarda hastalığın grip hastalığı ile karıştırılarak tedavinin gecikmesinin hastalığın ilerlemesinde etkili olduğu görülmüştür. WHO (Dünya Sağlık Örgütü)' dan ulaşılabilinen bilgilere göre ; Malaria tamamen önlenebilir ve tedavi edilebilir sivrisineklerin yol açtığı bir hastalıktır. WHO yetkililerinden alınan bilgilere göre ; hastalığa yakalanan gemi adamları ya bulundukları bölgedeki malaria tehlikesinden habersizler ya da anti-malaria ilaçlarını kullanılması gerektiği şekilde kullanmıyorlar.

Gemi Kaptanları ve DPA'lerin gemilerinin bulundukları veya sefer yapacakları bölgelerdeki malaria tehlikesinden haberdar olmaları ve gemilerinde yeterli miktarda anti-malaria tableti bulundurmaları şiddetle tavsiye edilmektedir.

SITMA (Malaria) Nedir?

Sıtma hayati tehlikeye sahip olan bir enfeksiyondur, bu enfeksiyona anofel adı ile anılan sivrisineklerin taşıdığı tek hücreli parazit olan plasmodium sebep olur. Sıtma tropik ve subtropik bölgelerde yaşayan insanlar için en büyük tehlikelerden biridir. Dünya Sağlık Teşkilatına göre yılda 300 milyon insan sıtmaya yakalanmakta ve bunların 1,5 milyonu ölmektedir. Sıtma veremden sonra dünyada en yaygın olan hastalıktır. Her yıl tropik ve subtropik ülkelere seyahat eden Avrupalı Turistlerden 120 bini sıtmaya yakalanmaktadır. Sıtmaya karşı kulanılan kimyasal ilaçların yan etkisinin çok büyük olması nedeniyle, son zamanlarda yan etkisi olmayan ve daha etkili dogal ilaçalar kulanılmaktadır. Kültür bitkisi olarak yetiştirilen Sıtmaotu (artemisia annua) takriben 30 kat daha fazla etki maddesi içermekte ve boyu 6 ayda 4 metreyi bulmaktadır. Sıtmaotundan elde edilen doğal ilaçlar Çin, Tayland ve Viyetnamda kulanılmaya başlanmıştır.

Gemi Makineleri İşletme Mühendisleri Odası

Editör: TE Bilişim