Türkiye'nin farklı yerlerinden 77 ayrı ceza infaz kurumunun katıldığı İşyurtları Kurumu İstanbul Fuarı, Kadıköy İskele Meydanı'nda açıldı. Ceza ve infaz kurumlarında hükümlü ve tutukluların ortaya koyduğu el emeği göz nuru binlerce üründen oluşan fuar, 8 gün boyunca Kadıköy’de İstanbulluların ziyaretini bekliyor.

Ceza infaz kurumlarında bulunan hükümlü ve tutuklular tarafından üretilen gıdadan tekstile, hediyelik eşyadan mobilyaya yüzlerce çeşit ürünün yer aldığı fuar büyük ilgi görüyor. İşyurtları Kurumu İstanbul Fuarı'nda; çini, dokuma ve ağaç oyma yapımı konularında uygulamalı örnekler gösteriliyor. İşyurtlarında üretilen ürünlerden hazırlanan gıda mamulleri de kafeteryalarda vatandaşların beğenisine sunuluyor.

Dün açılan fuarı daha ilk günden binlerce insan ziyaret etti. Açık ve kapalı cezaevlerinin yanı sıra kadın tutukevlerinin de bulunduğu 77 cezaevindeki 46 bin mahkumun emekleriyle üretilen binlerce ürünün satışa sunulduğu fuar, 18 Mayıs’a kadar ziyaretçilere açık olacak. Ceza infaz görevlilerince satışı gerçekleşen ürünlerin geliri mahkumlara ve İşyurtları Kurumu’na aktarılacak.

Furdaki stantlarda cezaevlerinin bulunduğu coğrafyanın ürünleri de şekillendirdiği görülüyor. Nevşehir Kapalı Cezaevi’nin standında çömlek tezgahı bulunurken, Bursa Açık Ceza İnfaz Kurumu’nun standında ise dokuma ürünleri öne çıkıyor. Fuar Türkiye'nin her yerinden gelen ilgisini çekiyor. 7 den 70 her yaşta insanın ilgi gösterdiği fuarın ziyaretçileri daha çok hediyelik eşya ve takı malzemelerine ilgi gösteriyor. Fiyat politikası da uygun olan fuarı binlerce insanın ziyaret etmesi bekleniyor.

Fuarla ilgili bilgi veren İşyurtalrı Darire Başkanlığı Araştırma Görevlisi Koray Çetin, tutuklu ve hükümlerin tahliye olduktan sonra geçimlerini sağlayabilmeleri için çeşitli kurslar düzenlediklerini, bu amaçla 46 bin mahkuma mesleki beceri kazandırdıklarını söyledi. Gezmek ve alışveriş yapmak için fuara gelen vatandaşlar ise,"Çok güzel ürünler var. Özellikle hediyelik eşyaları ve takıları çok beğendik.Fiyatlar da uygun. Beğendiğimiz ürünler var. Katkımız olsun diye alacağız." dedi.

İşyurtları Fuarı'nın 18 Mayıs'ta sona ereceği açıklandı.
Cihan
Kaynak: cha