Dökme yük boşaltımında özellikle çimento boşaltımında, rüzgarın etkisiyle çimento kilometrelerce savrulabiliyor. Etrafa savrulan çimento, çevrede yaşayan insanlar için tehlike arzediyor.

İLKOKUL ÇOCUKLARI ZEHİR SOLUYACAK!

Mağusa Limanı çevresinde bulunan iki ilkokul da olaydan etkilenmekte... Bu okullar, Suriçi Bölgesi’ndeki Canbulat İlkokulu ve Karakol Bölgesi’ndeki Karakol İlkokulu. 16 Eylül Pazartesi günü okulların açılmasıyla bu olkullarda eğitime başlayacak çocuklar çimento tozu soluyacak...

İnsan sağlığı hiçe sayılarak her türlü dökme yük boşaltımının gerçekleştirildiği Mağusa Limanı’nda bugün, birçok sendika ve sivil toplum örgütü biraraya gelerek konuyla ilgili bilgilendirme toplantısı düzenliyor.

 

GÜÇ-SEN BAŞKANI EMİN: “MAĞUSA’DA YAŞANACAK BİR HAL KALMADI”

Gümrük Çalışanları Sendikası (GÜÇ-SEN) Başkanı Erol Emin, Mağusa Limanı’nda gerçekleştirilen dökme yük boşaltımı nedeniyle, bölgede yaşanacak bir hal kalmadığını vurgulayarak, dünyanın hiçbir yerinde dökme çimento olmayacağını, çimentonun torbalar içinde getirilmesi gerektiğini anlattı.

Bu şekilde yük boşaltımını önlemeye yönelik, geçmiş hükümetler tarafından iki kez kararname çıkarıldığını ifade eden Emin, ilk kararnamenin UBP Hükümeti döneminde, 30 Mayıs 2012 tarihinde çıktığını ancak bunun dairelere tebliğ bile edilmediğini kaydetti.

İkinci kararnamenin ise geçici teknokrat hükümet döneminde çıktığını söyleyen Emin, yeni hükümetten bu konunun takipçisi olmasını beklediklerini ifade etti.

BALIKLAR ZEHİRLİ!

GÜÇ-SEN Başkanı Erol Emin, tüm liman çalışanlarının, liman civarında yaşayan insanların ve çevredeki okullarda eğitim gören çocukların sağlıklarının tehlike altında olduğunu kaydetti.

İnsan sağlığının yanı sıra çevrenin ve Mağusa’nın kültürel yapısının da tehlikede olduğunu söyleyen Emin, gemilerden boya atıklarının da denize döküldüğünü anlattı.

Denizden çıkan balıklara yapılan tahlillerde, balıkların zehirli olduğunun saptandığını belirten Emin, balıkçıların o civarda balık tuttuğunu ve insanların bu balıkları yediğini vurguladı.

MAĞUSA KANSERDE BİRİNCİ...

Mağusa İnsiyatifi aktivisti Dr. Okan Dağlı ise, yapılan son araştırmalarda Mağusa Bölgesi’nin kanserde birinci sırada olduğunun saptandığına değinerek, bölgede kanser vakalarını tetikleyen bir unsurun da limandaki atıklar olduğunu vurguladı.

Mağusa Bölgesi’nde kanser vakalarının dışında, akciğer hastalıkları, alerjik astım ve tüm alerji hastalıklarında ciddi bir artış gözlemlendiğini söyleyen Dağlı, “Dökme yüklerin, özellikle çimentonun bütün Mağusa üzerinde dolaşması, başta Suriçi çevresindeki insanları ciddi şekilde etkilemektedir” dedi.

 

DR. OKAN DAĞLI: “ÇARE BULUNMASI ŞARTTIR, ÇARESİ DE VARDIR!”

Mağusa Limanı’nda yapılan dökme yük boşaltımını “çağdışı” olarak nitelendiren Dağlı, çimento ülkeye paketlenerek getirilebilecekken, hiçbir tedbir alınmadan dökme yük olarak getirilmesine bu kadar itibar edilmesinin anlaşılmaz olduğunu belirtti.

Dağlı,  “Bu konularda çare bulunması şarttır, çaresi de vardır” diyerek Geçici Hükümet’in, dökme yük tozlarının çevreye savrulmadan boşaltımının yapılmasını sağlayan cihazların kullanılması yönünde bir karar aldığını ve ilgili fırmalara bunu uygulamaları için süre tanıdığını anlattı.

Dr. Okan Dağlı, yeni hükümetin bu kararı uygulaması gerektiğini kaydetti.

Editör: TE Bilişim