Nükleer atıklar mafyanın yeni gelir kapısı oldu

İtalya'da mafyanın nükleer atık taşıyan gemileri şantaj için kaçırdığı, ve birçoğunu batırdığı ortaya çıktı.

İtalya'da mafya tarafından batırıldığı iddia edilen bir gemi enkazının nükleer atık içerip içermediği inceleniyor.

Bir mafya itirafçısının mahkemeye verdiği bilgiye göre, açık denizde patlayıcıyla batırılan, zehirli atık taşıyan 3 gemiden biri olan geminin enkazı, İtalya'nın Kalabriya bölgesinin 30 km güneybatı açıklarında, denizin dibinde bulunuyor.

Batıktan robot kamerayla elde edilen görüntülerde, geminin fazla hasar görmediği ve üzerindeki çok sayıda sarı varillerle dipte yattığı görülüyor. Varillerin üzerindeki zehirli madde işareti dikkati çekiyor.

İtirafçı, nükleer atıkların imha edilmesi işinden şantaj yoluyla karlı bir kazanç elde etmeye çalıştıklarını, ancak gemiyi güvenli bir yere götürmek yerine Kalabriya açıklarında havaya uçurup batırdığını anlattı. İtirafçı, zehirli madde taşıyan iki gemiyi daha batırmaktan sorumlu olduğunu söyledi.

Gemi enkazından alınan numuneleri inceleyen yetkililer, radyoaktivite izine rastlanırsa mafya tarafından batırıldığına inanılan 30 geminin daha aranmasına derhal başlanacağını kaydettiler.

Uzun yıllardır İtalyan mafyasının nükleer ve başka zehirli atıkları taşıyan gemileri şantaj için batırdığı yönünde söylentiler dolaşırken, Greenpeace ve başka çevreci örgütler, son yıllarda İtalya ve Yunanistan sahillerinde kaybolan gemilerin listesini kamuoyuna açıklamışlardı.

Editör: TE Bilişim