Maersk 25 gemiyi daha hizmet dışı bırakıyor

Dünya devlerinden Maersk 25 konteyner gemisini daha seferden aldı. Şirketten yapılan açıklamada, navlunların en alt noktalara kadar inen olumsuz bir durumda olduğu belirtilerek 2009'un kaçınılmaz zarar yılı ollacağı işaret edildi.
 
Dünyanın birinci sıradaki konteynerli taşımacılık şirketi Danimarkalı Maersk Line'nın 2009'da da daha yüksek zararla karşılaşacağı açıklandı. Dünya ekonomisindeki tablonun ziyadesiyle olumsuz olduğu belirtilen açıklamada şöyle denildi; "Ana şirketi meydana getiren bir denizcilik ve enerji devi olan AP Moller Maersk 2008'i bir önceki yılın 3.4 milyar dolar olan nazaran 3.5 milyar dolar marjinal daha yüksek bir gelirle kapatmıştı.

Bununla birlikte 2008 sonu itibarıyla görülen bu kar, ancak bazı gemileri ve offshore platformlarının satılmasından elde edilen gelirler sayesinde daha yüksek çıkmıştır.Aslında yapılan taşımalardan elde edilen gelir 2.6 milyar dolar civarında kalmıştır."
 
4,500 kişi işten çıkartıldı

Geçen sene karadeki ofislerinde çalışan personelinin yüzde 13'ü olan 4,500 kişiyi işten çıkartan Maersk, önce dokuz adet konteyner gemisinin yük yetersizliğinden dolayı seferden aldığını duyurmuştu.
Diğer taraftan suni şekilde şişirilen konteyner gemileri sektöründe geçen yıllarda verilen spekülatif gemi siparişleri yüzünden artı kapasite bulunuyor. 2008 başlarında ekonomik bozulmanın hissedilmesiyle azalmaya yönelen konteynerli yük hacmi sonucu daha ocak ayında yüzde 20 oranında bir gerileme meydana gelmişti. Bu düşüşün bu yılın sonuna kadar devam edeceği haber veriliyor.

Bir taraftan taşınacak yük hacmi azalırken diğer taraftan artan konteyner gemisi kapasitesi birbirine tamamıyla zıt bir baskı meydana getirdiğinden bir kısım konteyner gemilerinin devamlı bağlamaya gideceği, ancak önemli sayıda konteyner gemisinin sonunun hurda söküm tersaneleri olacağı işaret ediliyor.

Armatörlük şirketleri işletme giderlerinin dengesini sağlamak amacıyla bazı gemilerini seferden alarak barınaklı koylarda bağlıyorlar.

AP Moller-Maersk adına açıklama yapan grubun genel müdürü Andersen bir taraftan sipariş ettikleri konteyner gemilerinin siparişlerini iptal etmenin bir çıkar olmayacağı görüşünü savunarak, "Bizim görevimiz pazar tahminlerini doğru yaparak gemilerimizi karlı olarak çalıştırmak olmalıdır" dedi. Maersk Line ve kardeş şirket Safmarine 2008'de 7 milyon teu taşıma gerçekleştirdi. Bu süreçte gruba ait tankerler, offshore sektörü ve diğer denizcilik alanlarındaki faaliyetlerden elde edilen gelir bir önceki yıl 1,2 milyar dolar iken 883 milyon dolara geriledi.

Maersk'in 25 konteyner gemisinin hizmet dışı bırakmasıyla mevcut filosunun yüzde 8'I olan 150,000 teu gibi bir kapasite daha eksilmiş oluyor.

Maersk Line genel müdürü Eivind Kolding ise, tüm düzenli hat şirketlerinin zararlarını bu yıl olabildiğince azaltmak için ayni yollara başvurmalarının büyük olasılıkla kaçınılmaz olduğunu belirtti.

Hizmetten alınan gemilerin 4,300- 8,000 teu arasındaki konteyner gemileri olduğunu açıklayan Eivind Kolding geçen aralık ayında da sekiz konteyner gemisinin seferlerden almak zorunda kaldıklarını işaret etti.

CV65 Sınıfı 6,500 teu kapasiteli olan sekiz gemi 53,000 teu toplam kapasitesi meydana getiriyorlar.

Ortalama hizmet dışı bırakılan konteyner gemileri 6,500 teu kapasiteli olarak görüldüğünde 154,000 teu gibi bir kapasitenin daha şimdiden dünya limanlarından çekildiğinin ortaya çıkacağını belirten Eivind Kolding, dünyanın birinci sıradaki konteynerli taşımacılık devi Maersk Line'nın geçen sene 464 gemiyle 1.9 milyon teu gibi bir kapasiteyi temsil ettiğini söyledi.

Tüm olumsuzluklara rağmen bu yıl sonuna kadar 33,200 teu toplamında dokuz konteyner gemisinin ve 2010 yılında altı ve 2011-2012 yıllarında ise 32 konteyner gemisinin daha filoya katacaklarını belirten Eivind Kolding, gelecek günlerde daha fazla konteyner gemisinin seferden alınıp alınmayacağı hakkında görüş belirtmenin çok varsayıma dayalı bir yorum olabileceğini işaret etti.
 
Karar değişti

Ancak haberin yayınlanmasından sonra Maersk Line kıdemli işletme müdürü Morten Engelstoft, armatörler, işletmeciler ve kiralamacılarla yapılan değerlendirme toplantılarından sonra planlanmış gemi inşa siparişlerinin geri tarihlere bırakılması görüşünün benimsendiğini açıkladı.

Lloyd's MIU verilerine göre, küresel krizden bugüne kadar 1.4 milyon teu toplamında 453 konteyner gemisi yük azlığından dolayı hizmet dışı kalmış bulunuyor.

Editör: TE Bilişim