Yükün yanlış beyan edilmesinin üstesinden gelmek için daha fazla çaba sarf eden Maersk Line, yükün gerçek boyutlarının ve ağırlığının belirtildiğinden farklı olduğu durumlarda 500$ tutarında ödeme gerekliliği getiriyor.

Maersk, nakliyatçıları, 1 Temmuz'dan itibaren gerçek boyutlar beyan edilen boyutlardan birkaç santimetre kadar farklı olsa bile, ücretin uygulanacağı konusunda uyardı.

Küresel olarak, kargo boyutlarının yaklaşık % 20'sinin rezervasyondan yüklemeye kadar değiştiğini ve % 6'sının “Sevkiyatın güvenli ve operasyonel olarak mümkün olmadığı yanlış beyan’’ nedeniyle sorunlara neden olduğu açıklanmaktadır.

Ayrıca açıklamalarda; “Bu ücret bir ceza olarak kesilmiyor, aksine bu yanlış beyanların fizibilite ve terminal kontrollerinin yanı sıra dokümantasyon değişikliklerine neden olan tüm ek idari çabaları ve maliyetleri örtmek için getiriliyor.” dendi.

Kalkış tarihinden beş gün önce Maersk özel kargo ekibinin yük beyanını doğrulamak için nakliyeci ile irtibata geçtiğini söyleyen Maersk; “Geçişten önce gerçek boyutları almazsak, ya da gerçek boyutların beyan edilen boyutları aştığını fark edersek, müşteri yeni bir ücretlendirme ile teklif alacaktır.’’ dedi.

Önceden elirtildiği Takdirde Ücret Ödenmeyecek!

Bununla birlikte, Maersk kargo terminal kapılarını geçmeden önce güncel kargo boyutlarından haberdar edildiği sürece, nakliyecinin ücretten kaçınabileceğini belirtti.

Bununla ilgili yapılan açıklamalarda şunlar söylendi; “Boyutlar, teklif ve rezervasyon sırasında genellikle %100 bilinmemektedir. Bununla birlikte, bağlama işleminden sonra ve toplama sırasında nihai boyutlar mevcuttur. Bu noktada müşteriden kargosunun güncellenmiş boyutlarını sağlamasını bekliyoruz.’’

‘’Ücret, yanlış beyan edilen kargoyu azaltmak için bir çabadır. IMO onaylı brüt kütle (VGM) düzenlemesinin uygulanmasına rağmen, bir kargonun beyan edilen ağırlığının gerçek ağırlıktan daha az veya daha çok olduğu birçok olay hala vardır.’’

Bu sabah Hapag-Lloyd, birkaç VGM örneğinde hile ve ihmal tespit ettikten sonra Senegal'deki nakliyatçılara, her konteyner ağırlığını kontrol etmeye başlayacağını söyledi.

“Bu, gemilerdeki ve terminaldeki çalışanlarımızın güvenliği açısından risk teşkil ettiği için çok ciddi bir durum.’’

Editör: TE Bilişim