Marshall Adaları Cumhuriyeti Dernekleri Hukuku ve Yat Programı Semineri, İstanbul Marriott Hotel Asia’da bugün itibariyle gerçekleştirildi. Seminerin ana konusunu yatların; Marshall Adaları Cumhuriyeti’ndeki limanlara uğrarken kayıt işlemlerinin nasıl gerçekleştirilmesi gerektiği ve bu ülkedeki Yat Programları ile Yat Teknik Hizmetleri oluşturdu. Seminere; International Registries İstanbul’dan Bölgesel Yönetici Özgür Aşık, International Registries Cenevre’den İş Geliştirme Müdürü Laurence Bousselot, Ersoy Bilgehan Hukuk ve Danışmanlıktan Kıdemli Ortak Emre Ersoy, AKT Hukuk Bürosundan Rona Kaspi, International Registries Cenevre Ofisi Direktörü Patrick Bachofner, International Registries Gemi ve Yat Operasyonu Yöneticisi Marc Verburg ile Karaman Hukuk firmasından Serhan Büyükdoğan katıldı.

Açılış konuşmasını International Registries İstanbul’dan Bölgesel Yönetici Özgür Aşık yaptı

Özgür Aşık, seminere katılan katılımcılara teşekkür ederek seminerde neler yapılacağı ve seminerin nasıl gerçekleşeceği ile ilgili konuklara kısa bir sunum yaptı.

International Registries Cenevre’den İş Geliştirme Müdürü Laurence Bousselot, Marshall Adaları Cumhuriyeti Kurumsal Programını anlattı

Seminerde konuşan Laurence Bousselot, gemilerin Marshall Adaları Cumhuriyeti’nde limanlara nasıl bağlanması gerektiği ile ilgili bir konuşma yaptı. Bousselot: “Gemiler; limanlarda yük alıp indirirken kendi para birimleriyle anlaşma yapabilir. Gemiler; yük işlemlerini gerçekleştirirken Marshall Adaları Cumhuriyeti kanunlarına uymak zorunda. Şirketler; gemi ve yatlarla ilgili işlemlerde istenilen talepleri yerine getirmek durumunda. Marshall Adaları Cumhuriyeti’nde; Genel Partnerlik ve Sınırlı Partnerlikle iş yapabilirsiniz. Bu işleri yaparken bazı sorumlulukları da yerine getirmek durumundasınız. Bu işbirliği bazı önemli avantajlara da sahip” dedi. Bousselot, konuşmasını firmaların kayıt işlemlerini nasıl gerçekleştirmesi gerektiğini anlatarak bitirdi.

Ersoy Bilgehan Hukuk ve Danışmanlıktan Kıdemli Ortak Emre Ersoy, Marshall Adaları Cumhuriyeti finansal anlaşmalarına değindi

Emre Ersoy, Marshall Adaları Cumhuriyeti’ne gelen gemilerin ve yatların neden limana gelirken kayıt parası ödediğinden bahsetti. Ersoy: “Marshall Adaları Cumhuriyeti; Dünya’da gemilerin en çok kayıt yaptırdığı ikinci yer olarak görülmekte. Hızlı büyüyen bir pazar. Pazar liderleri tarafından gemi kaydı yapılmakta” dedi. Emre Ersoy ayrıca gemilerin kayıt işlemlerinin nasıl gerçekleştirildiğinden ve bu kayıtların nasıl yapılması gerektiği ile ilgili bilgiler verdi. Konuşmasının sonlarında Ödünç Sistemi ve Taahhüt Payına dikkat çeken Ersoy, ülkede gemi işlemleri için firmalara garanti verildiğini belirtti.

AKT Hukuk Bürosundan Rona Kaspi, limana bağlama işleminin nasıl gerçekleştirilmesi gerektiğini anlattı

Rona Kaspi konuşmasında, kayıtlarla ilgili bilgiler verdi. Ülkelerarası kayıtların nasıl gerçekleştirildiğini, kayıt işlemleri sonrası belgelerin nasıl saklandığı, firmalar arası hukuk işlemlerinin nasıl gerçekleştiği ile firmalara hangi bilgilerin verildiğinden bahsetti. Kaspi konuşmasının sonlarında hangi işlemlerin nasıl yapılması gerektiğini, bilgi, belge ve dokümantasyon paylaşımının nasıl yapılacağı ile ilgili bilgiler vererek sunumunu sonlandırdı.

International Registries Cenevre Ofisi Direktörü Patrick Bachofner, Marshall Adaları Cumhuriyeti Yat Programı ile ilgili sunum yaptı

Patrick Bachofner, yat programı ile ilgili gündemdeki konulara değindi. Gemi üretimindeki büyümeye dikkat çeken Bachofner, gemilerin tipleri, yat programının nasıl işlediği, yatlarla ilgili kayıt işlemleri yapılırken sunulan seçenekler ile özel yatlardan bahsetti. Patrick Bachofner, 24 metre ve 24 metreden uzun olan yatlar ile yük ve yolcu taşıyan yatlar arasındaki farkları anlatarak konuşmasını sonlandırdı.

International Registries Gemi ve Yat Operasyonu Yöneticisi Marc Verburg, Marshall Adaları Cumhuriyeti Yat Teknik Hizmetleri ile ilgili bilgiler verdi

Marc Verburg, yatların; IMO (Uluslararası Denizcilik Örgütü) yat kodlarına uyması gerektiğini söyledi. Konuşmasında yatların yapıları, yat teknik hizmetleri, yatlara verilen teknik desteğe yer veren Verburg, PSC (Port State Control) ile ilgili açıklamalar yaptı. Marc Verburg: “PSC ile yatların nasıl kontrol edildiği ile ilgili hükümetler arası bilgi alışverişi yapılmakta. Ülkelerarasında, hükümetler arası işbirliği var. PSC’ler 4 aşamaya sahip: Bunlar PSC’lerin eğitilmesi, PSC’lerin yönetilmesi, PSC’lerin sınıflandırılması ve PSC’lerin; ülkelerine gelen deniz araçlarının bayraklarına bakarak hangi ülkeden geldiklerini denetlemesi” dedi. Verburg konuşmasının sonlarında; Marshall Adaları Cumhuriyeti Yat Teknik Hizmetleri ile ilgili bilgilendirme yaptı.

Karaman Hukuk firmasından Serhan Büyükdoğan, Türkiye’yi etkileyen son Yat Düzenlemelerinden bahsetti

Konuşmasına yat sektörünün Türkiye’de ne anlama geldiğini anlatarak başlayan Serhan Büyükdoğan, yatların tiplerine göre Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nde uyması gerektiği kanunlar ile Yabancı Bayraklı Özel Yatların uymak zorunda olduğu kurallara değindi. Yatların limanlara nasıl kayıt yaptıracağı ve bunların hangi kanunlara uyması gerektiğine de değinen Büyükdoğan, konuşmasının sonlarına doğru Kabotaj Kanunu ile Kabotaj Kodundan bahsetti. Serhan Büyükdoğan: “Yat kanununda bazı değişiklikler yapıldı. Türkiye’de yat alım-satım işlemlerinde birtakım süreçler işlemekte. Bağlama Kütüğü kapsamına yatlar da dâhildir. Yatlarla ilgili vergi düzenlemeleri yapılıyor. Yat alım-satım işlemlerinde Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığının yönergelerine uymamız gerekiyor. Türkiye’de yat inşasında vergi verilmekte. Bunlar için vergi oranları uygulanıyor. Ayrıca yatlar; KKDF’ye (Kaynak Kullanımı Destek Fonu) tabi durumda.

Marshall Adaları Cumhuriyeti Dernekleri Hukuku ve Yat Programı Semineri’nde konuşan konuşmacılar

AHMET DOĞAN/DENİZHABER

Editör: TE Bilişim