EMSA Güvenliğin Anahtarı’nın İzleme Sistemleri Olduğunu Söylüyor

Uzun Menzilli Gemi Tanıma ve İzleme Sistemi (LRIT) verilerine 32 ülkeden erişilebilecek

Avrupa Birliği, Lizbon’daki Avrupa Deniz Güvenlik Ajansı Bürosuna (European Maritime Safety Agency- EMSA) uydular vasıtası ile, gemilere ait uzun menzilli tanımlama ve izleme bilgilerini göndermektedir.

Söz konusu sistem vasıtası ile müdahil ülkenin sahil şeridine ait 1000 deniz mili bir alanda,  bayrağına bakılmaksızın, gemiler izlenebilmektedir. Uzun vadede tasarlanan plan, dünyadaki benzer Uzun Menzilli Gemi Tanıma ve İzleme Sistemlerini-UMTI (Long Range Identification and Tracking-LRIT) birleştirerek Dünya çapında bir izleme sistemi oluşturmaktır. ABD Sahil Güvenlik Komutanlığı Deniz Emniyeti Komutan Yardımcısı Brian Salerno yaptığı açıklamada ABD’nin UMTI (LRIT) sistemlerinin menzilini 1000 deniz milinden 2000 deniz miline çıkarmak üzere çalışmalar yürüttüğünü bildirmiştir.

UMTI (LRIT) sisteminin farkının, Otomatik Tanıma Sistemi OTS (Automatic Identification System-AIS) gibi erişime açık olmaması, sadece yetkili kullanıcılar tarafından kullanılabilmesidir.

Bu iki sistemin de hizmet ettikleri amaçlar farklıdır. (OTS) (AIS) seyir güvenliğini sağlama amacı için hizmet verirken, UMTI (LRIT) sistemi ise üye devletlerin ihtiyaçlarına cevap vermeyi amaçlanmaktadır. Örneğin, ‘Aden körfezinden geçecek olan bir gemi OTS’sini (AIS) deniz haydutlarının bilgi almasını engellemek üzere kapatabilir fakat ABD söz konusu gemiyi UMTI (LRIT) vasıtası ile takip edilebilmektedir.’.

Ayrıca, EMSA tarafından yapılan istatistikî araştırmaya göre 2008 yılında Avrupa karasularında meydana gelen can kayıpları ve kaza sayıları geçen senelere oranla bir hayli yüksek çıkmıştır.
Bunlara ilaveten, Avrupa karasularındaki kirlilik önceki yıllara göre değişmezken, kaza sonucu meydana gelen kirlilikte azalma görülmüştür.

Avrupa Birliği verilerine göre (Norveç ve İzlanda’nın da dahil edildiği) 754 gemi, 670 kazaya karışmıştır. Bu rakamlara ticaret gemileri gibi, balıkçı gemileri de dahildir.

EMSA Yürütme Müdürü Willem de Reiter’a göre ‘Avrupa Birliği Karasularında meydana gelen kazalar büyük miktarda can ve maddi kayıplarına neden olmuştur.’

‘Endişeye neden olan bir başka husus, denizcilik sektöründeki durgunluk armatörlere ve işletmecilere gemiler için piyasanın canlı olduğu zamanlarda yapamadıkları gerekli bakım ve tadilatı yapmak üzere zaman tanımış olmakla birlikte, anılan kişiler bu gibi faaliyetler için olan fonları azaltmaları nedeniyle, bunun gerçekleşmeyeceği muhtemeldir.

(David Osler’in 12.07.2009 tarihinde Lloyd’s List Gazetesinde yayınlanmıştır.)

Editör: TE Bilişim