LOST EFSANESİNDE SON VİRAJ

Efsane dizide tüm gizemler bu akşam (dün)  ilk bölümü ile yayınlanacak olan final sezonunda çözülecek .

Gelmiş geçmiş en çok ses getiren, en büyük ilgiyle takip edilen dizilerden Lost, beş yıldır milyonlarca insanı peşinden sürüklüyor. 14 milyon dolara mal olan ilk bölümü 22 Eylül 2004’te ABC’de yayınlanan, aynı yıl ülkemizde Digitruk’ te de alt yazılı olarak ekrana gelmeye başlayan dizi, bir yıl gibi kısa bir sürede  efsaneye dönüştü.

Sidney’ den Los Angeles’ a uçan Oceanic 815 sefer sayılı uçağın ıssız bir adaya düşmesiyle başlayan dizi, her bölümünde insanların akıllarında yeni sorular bıraktı. Her yeni bölümde sorularına cevap bulmayı uman izleyiciler, cevap bulamadıkları gibi yeni sorularla karşılaştı.

Bu sorularla izleyiciyi tam 5 yıl peşinden sürükleyen Lost’un final sezonunun ilk bölümü bu akşam (dün) saat 21.00’de Dizi max’ te yayınlanacak. İlk sezondan son sezona neler yaşandı? Önce bunları hatırlayalım.

Sezon 1

İlk sezonda Oceanic Flight 815 No’lu Sidney - Los Angeles uçağı kaza yaparak ıssız bir adaya düştü. Ortalığın kan gölüne döndüğü kazadan 48 kişi kurtulabildi. Birbirinden alakasız görünen bu kişilerin flashback'lerinde alsında birbirleriyle bağlantıları olduğu ortaya çıktı. Daha sonra ıssız adanın sanıldığı gibi ıssız olmadığı "Diğerleri" adlı esrarengiz kişilerin de adada yaşadığı anlaşıldı.

Kutupayısı, fısıltılar, kara duman, herkesin hayatına bir şekilde yansımış "4 8 15 16 23 42" sayıları, izleyicinin akıl sır erdiremediği olaylar olarak dikkat çekti. Kazazedeler, ilerleyen bölümlerde gemi kazası sonucu adaya düşen Danielle adlı kadınla tanıştılar. Ayrıca yerin altına gömülü gizemli bir metal kapak buldular. Bu sezonda Jack, Kate, Sawyer, Locke, Hurley, Sayid, Shannon, Boone, Walt, Michael, Jin, Sun, Charlie, Claire adlı ana karakterler ön plandaydı.

Sezon 2

İkinci sezonda kazazedelerin, "Diğerleri" ile mücadelesi anlatıldı. Ayrıca uçaktan sadece 48 kişinin kurtulmadığı, adanın başka bir bölümüne düşen kuyruk kısmından da kurtulanlar olduğu ortaya çıktı. Mr. Eko, Ana Lucia, Bernard, Libby gibi diğer kazazedeler ile tanışıldı. Gizemli kapak açıldı ve ortaya çıkan ambar gibi yapıda Desmond ile tanıştılar.

Bu ambarda bulunan "Oriantation" adlı videoyu izlediklerinde adada eskiden faaliyet gösteren Dharma'dan haberdar oldular. 108 dakikada bir, bilgisayara ilk sezondaki gizemli sayılan girip sayacı sıfırlayan Desmond, sevilen bir karakter oldu. Walt, "Diğerleri" tarafından kaçırıldı. Walt'u kurtarmak için babası Michael, kazazedelere ihanet etti.

Sezon 3

Bu sezonda "Diğerleri" hakkında geniş bilgi verildi. "Diğerlerinden Juliet kazazedelere katılırken, Locke da "Diğerlerinin tarafına geçti. Mr Eko, ormanda ölen kardeşi Yemi ile yüzleşti. Yemi kılığına girdiği ortaya çıkan kara duman, Eko'yu öldürdü. Bir gemiyle telsiz iletişimi kuruldu. Ellerinde esir olan Ben, o gemidekilerin dost değil düşman olduklarını söyledi. Ama onu dinlemediler. "Diğerlerinin gerçek liderinin Jacob adlı esrarengiz birisi olduğu ortaya çıktı.

Sezon 4

Gemiyle birlikte paralı askerler, fizikçi Daniel, ölülerle konuşabilen Miles, antropolog Charlotte, pilot Lapidus da adaya geldi. Adanın yer değiştirdiğ ve üzerinde zaman yolculuğunun yapıldığı da bu sezonda ortaya çıktı. Claire ile Jack'in kardeş olduğu anlaşıldı. Claire, oğlu Aaron'u bırakıp, babası Christian'ın hayaletiyle birlikte ortadan kayboldu. Jack, Kate, Aaron, Sun, Hurley ve Sayid adadan kurtuldu. Farklı yollardan, adadan gerçek dünyaya gelen Benjamin, onları geri getirmek için uğraştı. "Diğerlerinden Richard Alpert'in hiç yaşlanmaması dikkat çekti.

Sezon 5

Adada kalanlar sık sık geçmiş ile gelecek arasında gidip geldiler. En son 1974 yılında durdular ve Dharma görevlisi olarak çalışmaya başladılar. Gerçek dünyaya dönen Locke'u, Ben öldürdü. Gerçek dünyadaki kazazedeler de geri dönüş yolunu buldu. Tekrar bir uçağa bindiler. Ben ve tabut taşıyan bazı esrarengiz tip¬ler de aynı uçaktaydı. Uçak yine düştü ve onlar yine adaya döndü.

Bazıları 1974'e düştüler, bazıları ise günümüzde kaldılar. Sezon, Juliet'in bombayı patlatmasıyla sona ermişti. Ben, Locke'tan aldığı emirle, Jacob'ı öldürüp ateşe itti. Bu sefer de ona görevi verenin gerçek Locke olmadığını anladık. Sezonun en sarsıcı anlarından biri Juliet'in kuyuya düştüğü andı.


İşte Final sezonu

Bu sezon bitecek dizide izleyicileri neler bekliyor? Bomba geleceği değiştirecek mi? Kazazedeler 2007'ye dönebilecekler mi? Yapımcıların açıklamalarından iyi ve kötü arasında bir savaş olacağını biliyoruz...

Locke da tavla oyununu anlatırken ipucu vermişti: "İki oyuncu, iki taraf. Biri beyaz, biri siyah." Yapımcılardan Carlton Cuse, dizinin finalini "cevaplar, gizemler ve karak¬ter çözümlemeleriyle" bir kokteyle benzetiyor. Bu sezon için yapımcılardan Damon Lindelof "Başınızı kaşımaya hazır olun!" diyor ve finalin hikâyesinin ilk sezona bir şekilde geri dönmesi gerektiğinin altını çiziyor.

Bu sezonda ölümler artacak. Evangeline Lilly, bir panelde rol arkadaşlarına şöyle fısıldamış: "Sanırım dizi bittiğinde bebekler gibi ağlayacağım." Jack rolündeki Matthew Fox, son sezon hakkında ufak bilgiler verdi. Fox, dizinin finalini bildiğini belirtti. Ona göre Jack ve Locke yeni sezonda aynı çizgide buluşabilirlermiş. Matthew, burada gerçek Locke'tan mı, yoksa sahte Locke'tan mı bahsediyor, henüz bunu bilmiyoruz. Yeni sezonda ilk 4-5 bölümden sonra gerçek zaman ve adadaki zaman tek bir zamanda birleşecek ve bundan sonra hiçbir flashback de görmeyeceğiz...

EN ÇOK MERAK EDİLENLER

Jacob kim, öldü mü, öldüyse neden öldü?

Beşinci sezon finalinde Jacob’ ın, uçak kazasından kurtulan kahramanlarımızın yaşamlarına bir şekilde dokunduğunu öğrendik. Jacob’ın, daha sonra John Locke kılığına bürünen düşmanının yönlendirdiği Benjamin Linus tarafından öldürüldüğünü izledik.

Sayıların anlamı ne?

4, 8, 15, 16, 23, 42 sayıları her yer de karşımıza çıKtı. Hurley, bu rakamlarla lotoda büyük ikramiyeyi kazandıktan sonra lanetlendiğine inandı. 108 dakikada bir ambardaki bilgisayara girilen bu sayılar, dünyayı kurtardı. Sawyer rolündeki Josh Holloway ve Evan geli ne Lilly de en çok bu sayıların sırrını merak ediyormuş.

Adanın sırrı ne?

Ada, felçli Locke’u yürüttü, kanserli bir kadının yaşamasını sağladı. Peki adanın bu herkesi iyileştiren, ancak çocukların doğmasına izin vermeyen gücünün sırrı ne?

Tüm bu insanlar adaya neden getirildi ve neden onlar seçildi?

Jacob’ın her kazazedeyi daha önce ziyaret etmiş olması, tüm kahramanların adaya belirli bir amaç için getirildiğini gösteriyor. Her birinin adaya gelmesinin bir sebebi var. Peki ama ne?

Kara duman gerçekte ne?

Kara duman nam-ı diğer Canavar, ilginç bir yazarkasa sesi çıkarmasıyla tanınıyor. Kara dumanın insanın ruhunu görebildiğini de biliyoruz. İyi de gerçekte nedir bu agresif duman?

Bomba geleceği değiştirecek mi?
Juliet’ i, tüm adayı tehdit eden hidrojen bombasını patlatmak için mücadele verirken bırakmıştık. Juliet, taşla bombaya vurdu ve ekranı kaplayan beyaz bir ışıkla sezona veda ettik. Şimdi merak ettiğimiz şey; Juliet gerçekten öldümü ve kazazedeler tek parça halinde 2007 yılına
dönebilecekler mi?

Locke, gerçekten Locke mu?

Locke’un öldüğünün ortaya çıkması seyirci için büyük bir şok olmuştu. Sonrasında Lock’un aslında yaşadığını görmek, bulanan zihinleri dahada karıştırdı. En sonunda adada Locke kılığında dolanan kişinin, Jacob’ ın baş düşmanı olduğunu öğrenerek daireyi tamamlamış olduk. Şimdi merakla Jacob’ ın düşmanının, yani ‘diğer Locke ’un kim olduğunu öğrenmeyi bekliyoruz.

Kimi seçecek?

Evangeline Lilly’nin canlandırdığı Kate karakterinin finalde Sawyer’ı mı yoksa Jack’i mi tercih edeceği de, dizinin kadın hayranlarının en çok merak ettiği sorular arasında.

Editör: TE Bilişim