LNG ile çalışan gemiler geliyor

2020 yılına kadar dünya deniz ticaret filosunun %5!i Sıvılaştırılmış Petrol Gazı (LNG) ile çalışan ana makinelerle donatılmış olacak.

Denizcilik piyasa danışmanlık şirketi MEC Intelligence tarafından hazırlanmış olan bir rapor, 2020 yılına kadar küresel ölçekte tüm gemilerin %5 inin LNG ile çalıştırılacak olduğunu ortaya çıkardı. Halen LNG ile çalışan toplam gemi sayısının 100 olduğu düşünülürse LNG kullanan gemis ayısında büyük bir patlama yaşanması söz konusu olacak.

Yeni inşalar için en iyi seçenek

Gemilerden salınacak zararlı kükürt ve azot oranlarının 2015 yılından itibaren ECA  bölgelerinde (Özel muhafaza edilecek bölgeler) Binde 1'e ve küresel olarak da her bölgede Binde 5'e indirilmesini öngören yeni sıkı çevre kuralları, gemi inşacıların gözlerini gemi bacalarından çıkan emisyon oranlarını düşürecek yeni teknolojilere döndürdü. Bu konuda da belli başlı seçenekler arasında düşük sülfür oranlı MGO veya LNG kullanılması bulunuyor. Bir diğer seçenek de şu anda kullanılmakta olan ağır yakıtın emisyonlarını gaz temizleyicilerle düşürmek.

LNG ile pervane döndürme teknolojisi;  işletme maliyetlerinde çok büyük tasarruf sağlaması nedeniyle geminin çalışma ömrü süresince toplam sahip olma maliyetini düşürüyor ve yeni inşa gemi segmentinde büyük bir ilgi uyandırıyor.

LNG ile yürütülen bir geminin geleneksel Fuel Oil ile veya MGO ile makinelerini çalıştıran bir gemiye oranla çalışma ömrü süresince işletme maliyeti %40 daha az. Bu fark LNG yakıtının ham petrole oranla bol ve fiyatının daha ucuz olmasından kaynaklanıyor.

Her ne kadar LNG fiyatlarında enerji sektöründe doğal gaz kullanımının artmasından dolayı artış olacaksa da yeni rezervlerden çıkacak gaz sayesinde bu artışın çok önemli olması beklenmiyor.

Editör: TE Bilişim