Uluslararası Deniz Ticaret Odası’ndan (ICS) alınan bir bilgiye göre, Uluslararası Gaz Tankerleri ve Terminal İşletmecileri Birliği (SIGTTO) ile Panama Kanal Otoritesi (ACP) yeni lockların açılmasını takiben LNG gemilerinin Panama Kanalı’ndan geçişinde doğabilecek risklere ilişkin Şubat 2012’de bir değerlendirme çalışması yapmıştır.

Risk düzeylerinin düşük, orta, yüksek ve aşırı olarak sınıflandırıldığı incelemede, LNG gemilerinin Kanal’dan geçişine ilişkin olarak, yüksek veya aşırı risk düzeyinde herhangi bir durum saptanmamış olup, en yüksek risk orta seviyede tanımlanmıştır.

“Limanda ya da locklara yanaşırken çatışma” ve “Locklara çarpma” konularına ilişkin yapılan değerlendirmede, Panama Kanalı’na özgü bir risk bulunmamıştır. “Güvenlik ve emniyet” konusuna ilişkin olarak ise düşük düzeyli bir risk saptanmıştır. Geminin kumandasından kaynaklanacak hata keskin dönüş yerlerindeki olası çatışmalar için büyük risk oluşturabilir. Bunu önlemek bakımından bu bölgelerde eskort römorkörlerin sağlanması tavsiye edilmektedir. “Karaya oturma ve çarpma” riskinin beklenilmemesine karşın, hava şartlarının/kriterlerinin ve romörkör ihtiyaçlarının belirlenmesi maksadıyla simülasyon önerilmektedir. “Lock operasyonları” konusuna ilişkin olarak ise gemilerin ve ACP ekibinin auto-spin arızalarının tespit edilmesi ve bu tür arıza durumlarında harekete geçmek konusunda eğitilmeleri tavsiye edilmiştir.

İncelemede, gemilerin Panama Kanalı ile uyumluluğunun gelecekteki navlun sözleşmelerine dâhil edilebileceği belirtilmiş ve gerekli adaptasyonların uygun bir bakım dönemi süresince yapılması gemi sahipleri ve operatörlere tavsiye edilmiştir. Ayrıca, ileride Panama Kanalı’ndan geçmesi muhtemel olan gemilerin Kanal gerekliliklerine uygun inşa edilmesi de salık verilmiştir.

Editör: TE Bilişim