Limter-İş'ten tersane uyarısı

Limter İş'ten Saygılı'ya göre işçilerin mesleki eğitim alması yetmez, tersanelerde bağımsız komisyon olmalı, kazalarda ihmali saptanan işveren yargılanmalı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ağır ve tehlikeli işlerde çalıştırılacak işçilerin mesleki eğitim almalarını zorunlu kılan tebliği açıkladı. Ancak Liman Tersane Gemi Yapım ve Onarım İşçileri Sendikası (Limter İş) Genel Başkan Yardımcısı Kamber Saygılı eğitimin iş kazalarını önleyemeye yetmeyeceği görüşünde.

Bakanlık tebliğine göre "Ağır ve tehlikeli işlerde çalıştırılacak işçilerin, işe alınmadan önce, mesleki eğitime tabi tutulmaları zorunlu" oldu.

Saygılı, tersanelerde yaşanan sorunları engelleme sorumluluğunun işçilere yıkılmasını eleştirdi ve işverenlerin sorumlu tutulmasını istedi.

Komisyon kurulmalı

"İş cinayetleri bir iş güvenliği sorunu. Tek başına işçinin eğitim alması ölümlerin olmasını engellemez. Bu konuda asıl sorumluluk tersane işverenleri ve taşeronlara düşüyor."

İş güvenliği konusunda patlamaları ve filika kazasını hatırlatan Saygılı ilgili işyerlerinde ihmali saptananların cana kastetmekten yargılanmalarının yanı sıra bağımsız komisyonların olması gerektiğini söylüyor.

Saygılıya göre komisyon, Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB), Türk Tabipler Birliği (TTB), Gemi İnşa Sanayicileri Birliği (GİSBİR) ve Limter İş'ten oluşmalı, yaptırım gücü olmalı.

"Müfettişlerin tersane denetlemesi bir işe yaramıyor. Bugüne kadar gelip gittiler ancak kazaları önlemek için çözüm olmadılar."

Saygılı'ya göre işçilerin sendikasız olması da başka bir sorun.

"Tersane işçilerinin yüzde 95'i örgütsüz çalışıyor. Yani tersanelerde işçinin değil işverenin iradesi hakim. Örgütsüz emek gücüyle hak ihlalinin karşısında durmak, hesap sormak çok zor."

1 Yılda 25 işçi öldü

En son geçen Şubat ayında bir işçi daha tersanede hayatını kaybetmişti. 2008'in Ocak ayından bugüne 25 işçi hayatını kaybetmişti.

Editör: TE Bilişim