Limanda yatan tekneye ucuz yakıt yok

Maliye ile Ulaştırma Bakanlığı, kaçak yakıtla mücadele için yeni tedbirler getirdi. Uygulamaya göre tekne ve gemilere takip cihazı takılacak. Limanda yatan hiçbir tekne ve gemiye ucuz yakıt verilmeyecek.

TÜRKİYE ekonomisini her yıl milyarlarca liralık vergi kaybına uğratan kaçak akaryakıtla etkin mücadelede yeni tedbirler getirildi. Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) ödemelerinin kolaylaştırılmasına yönelik sanayicinin uzun süredir beklediği tebliğler, Resmi Gazete’nin dünkü sayısında yayımlandı. ÖTV tebliğinde yapılan değişiklikler kapsamında vergisiz yakıt alan deniz araçları sıkı takip altına alınıyor. Maliye Bakanlığı ile Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’nın ortak çalışması kapsamında deniz yakıtı alan tekne ve gemiler takip cihazı ile donatılacak. Deniz araçlarında GPS, GSM tabanlı çalışacak tekne takip modülü kurularak işletilecek.

Başka amaçlarla kullanılıyordu

Her araca ilişkin ÖTV’siz yakıt limiti olduğunu ifade eden Maliye kaynakları “Belirlenen tonaja göre ÖTV’siz yakıt alınıp limanda yatan bir tekneye verilebiliyordu. Oradan da başka amaçlarla kullanılabiliyordu. Yeni sistemle birlikte hareket halinde olmayan hiçbir tekneye vergisiz ucuz fiyatlı yakıt verilmeyecek” dedi.

Tebliğde yapılan bir başka değişiklikle de ÖTV’nin yoklama ve diğer işlemlerine yönelik kolaylık getiriliyor. Söz konusu işlemler ilgili vergi dairesi yerine ilgili vergi dairesi başkanlığı veya defterdarlık tarafından da yapılacak. Akaryakıt ve türev ürünleri ithalatında teminatın alınması, gönderilmesi ve çözümüne ilişkin işlemler yeniden belirlenirken söz konusu işlemlere ilişkin formlar 1 Nisan 2014’ten itibaren elektronik ortama taşınacak. Bir başka değişikliğe göre ise verilen teminat mektuplarının, yapılacak nakden iade talepleri için de kullanılabilmesi sağlanacak ve teminat çözümü işlemleri yeniden belirlenecek. Mahsup ve nakden iade dilekçeleri de elektronik ortamda verilebilecek.

Editör: TE Bilişim