Olası bir deniz kazasında geri dönülmez boyuttaki çevre felaketinin önlenmesi için düzenlenen tatbikata 80 kişi katıldı.

İzmit Körfezi’nde bulunan Evyapport Limanı'nda olası bir deniz kirliliği halinde alınacak önlemler ve en kısa sürede müdahale edebilmek için bir tatbikat düzenlendi. Martı Deniz Temizliği adlı şirket tarafından senaryosu hazırlanan tatbikat, gerçeği aratmadı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın da onayladığı acil müdahale planlarında belirtilen personele, ilk önce OPRC I- OPRC II teorik eğitimi verildi. Ardın liman sahasında uygulamaya geçildi. Evyapport Genel Müdürü Şevki Mete, Liman Müdürü Barış Yerge, yöneticiler ve Martı Deniz Temizliği Yönetim Kurulu Başkanı Erdem Nevşehir hazır bulundu.

Martı Deniz Temizliği firmasından 30, Evyapport'tan da 50 personel, 2 No'lu limanda yapılan tatbikata katıldı. İlk tatbikatta senaryo gereği limana yanaşan bir geminin yakıt deposunda çarpma sonucu sızan mazota ve ardından çıkan yangına ilk müdahalede bulunuldu. Ardından ekipler devreye girerek, denize sızan mazotun yayılmasını önlemek için römorkörler ile 100 metre ve 200 metre engelleme bariyerleri çekildi. Son olarak denize düşen bir kişi kurtarıldı. Emici malzemeler ve depolama tankları ile de deniz temizlendi. Evyapport çalışanları, gerçeği aratmayan tatbikatı başarı ile tamamlandı.

Evyapport Genel Müdürü Şevki Mete, tatbikat sonrası açıklamada bulundu. Mete, "Evyapport 350 metre rıhtımı, 200 metre parmak iskelesi ve 16 metre su derinliği ise süper post Panamax gemilerin yanaşmasına imkan veren bir limandır. Körfez'deki limanlar arasında ilk kez böyle bir tatbikat bizim tarafımızdan yapıldı. Senaryo gereği bir gemiden sızan mazot temizlendi. Çıkan yangın söndürüldü ve kurtarma çalışması yapıldı. Tatbikat başarı ile tamamlandı. Biz bunu 3 ayda bir yapmayı planlıyoruz. Körfez içinde çevreye önem veren bir liman olduğumuzu gösterdik” dedi. Tatbikatı, deniz polisi ve Büyükşehir Belediyesi'nin çevre uçağı da havadan takip etti.

Editör: TE Bilişim