'Limana değil, AVM’ye karşıyız'

İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Zekeriya Mutlu önemli açıklamalar yaptı.

Son günlerde İzmir'in gündeminde olan Alsancak'a AVM konusuna, Kemeraltı'nda yaşanan gelişmeler ve EXPO sürecine kadar birçok konuya değinen Mutlu, kendilerine kim destek olursa o yönde oy kullanacaklarını belirtti.

Biz Limana Değil, AVM’ye Karşıyız

 Büyük tartışmalara neden olan, Alsancak Liman AVM projesi ile ilgili konuşan Mutlu, ‘Biz limana değil, AVM’ye kaşıyız’ diyerek, sözlerini şöyle sürdürdü; “Limana yapılacak AVM konusunda kamuoyunda yanlış bir yol izlendi çünkü AVM ve liman projesi, esnaf teşkilatı olarak liman projesine bakışımız, batıya açılan pencere ve liman konunda esnaf teşkilatı olarak görüşümüz pozitiftir. Kapasitesin arttırılması, iyileştirilmesi, bizi memnun eder. Ticaretin, turizmin gelişmesi, kente ve en çok esnafa katlı koyacak. Bize hareket getirecek. Bizim liman projesine karşı çıkmak değil destekleme düşüncemiz var. Ama biz liman projesindeki AVM’ye karşıyız. 160 bin metrekare büyüklüğünde, Türkiye’nin en büyük AVM’si planlanıyor. Perakende satış reyonu 40.000 metrekare. Alışveriş yapılabilecek alan. Yanında onu destekleyen parçalar var. Mağazaların bulunduğu, kafeteryaların olduğu alanlar var. Bu 260.000 metrekare alan ikinci bir 1290.000 e düşürüldü. Limana otel yapılabilir, çubuk liman, ihracata yönelik konteynır boşaltma alanı yapılabilir. Biz diyoruz ki, AVM bizi etkiler. Perakende alışverişi yapılacak planın çıkarılması bize yetecektir. Limana gelen turist AVM’ye girip, yağ zeytin peynir mi alacak? Demek ki buraya gelen turistlere hitap etmesi düşünülmüyor. Küçük hediyelik eşyaların olmasına, küçük bir parça İzmir’i anlatan ufak eşyalar almasına hiç itirazımız yok. Turiste hitap eden dükkana itirazımız yok. İzmir’de perakende alışveriş yapmak isteyen insanlara hitap etmesine karşıyız. Oda olarak, bağlı bulunan üyelerin düşüncelerini değerlendirip, biz limana karşıyız diye itirazda bulunduk. Hukuki süreçte bize verilmesi gereken süreçte bize bir cevap verilmedi. Konak belediyesi, şehir plancıları derneği, esnaf odaları olarak biz dava açtık. Bakanlık bizimle temasa geçmedi. Bunun ile ilgili gelişmelerde, büyükşehirin itirazına 6. İdare cevap verdi. Umarım özelleştirme idaresi bize de cevap verir.''

AVM Konusunda Kurallar Olmalı

AVM'lerin açılmasından ziyade bu konu hakkında bir kuralın olmamasına karşı olduklarını vurgulayan Mutlu, ''Biz aslında bütün AVM‘lere karşıyız. Nasıl bir Türk gidip yurtdışında mağaza açıyorsa, yabancılar da bizim ülkemizde mağaza açabilir. Ama biz AVM‘lerin açılmasına değil. Bir kuralın olmayışına karşıyız. Avrupa’da bir yasa var bir düzenleme var. AVM’lerin kurulmasına yönelik bir kanun olsaydı ve limana bir AVM yapılması düşünülseydi, biz buraya kurulmasın diyebilir miydik. Kanuna bakalım, uygunsa kurulsun derdik. Ticaret sektörümüzde bir eksikliğimiz var. Eğer burası bir liman projesi ise, AVM’nin projeden çıkarılıp, limanın yapılması gerekirdi. Yap işlet devret modeli ile liman yapılırdı. Otel olsa hiç itirazımız olmaz. Biz bu AVM sorununu sayın Susam’ın zamanında başladık. Diğer kesimlerden bizi çok destekleyen bir şey almadık. Ben de başkan olduktan sonra bu çalışmalara b hu sorunu anlatamaya devam ediyorum. Kente yapılan her AVM esnaf teşkilatını olumsuz etkiliyor. Bornova tarafında, Balçova tarafındaki AVM’leri düşünün, Doğuş Holding’in Üçkuyular pazaryerinde bir arazisi var. Yapılması planlanıyor. Turizm bakanlığının İnciraltında bir projesi var. Karşıyaka’da var Gaziemir’de var. Bu yetmiyor gibi, limanda, statta, pazaryerinde yeni AVM’ler yapılması planlanıyor. 9 Eylül rektörlük alanında yeni AVM planı ile ilgili de Rektör Mehmet hoca ile kahve içmeye davet ettim. Dedim hocam çok üzüldü. Şu anda rektörlük olan yer Atatürk lisesine kadar büyük bir parsel, bana dedi biz öyle bir şey düşünmüyoruz belki küçük bir merkez olur onun dışında kültürel bir merkez yapmayı istiyoruz dedi. Liman da ki AVM’nin şöyle bir farkı var. Diğer AVM’lerin hepsi özel arazi. Liman AVM sizin benim herkesin ortak malı. Burası aynı zamanda kamunun malı. Biz kamunun fertleri olarak, İzmir de 131 odası, eşleri çocukları ile 1 milyon insanın sesiyiz. Geçen sabah kahvesine ak partili vekillerle buluştuk. Ben teşkilatın sorunlarını bu kurumlara aktarırken, iktidar muhalefet ayırmaksızın her yöne aktarıyorum. Seçimlerde bir ölçek olacağını da aktarıyoruz. Esnaf teşkilatı olarak rahatsızız ve çözülmesini istiyoruz'' diye konuştu.

Kemeraltı İçin Önümüze Yeni Ufuklar Koyduk

 Kemeraltı Derneği başkanı ile Kemeraltı için önlerine yeni ufuklar koyduklarını beliren Mutlu, ''Geçtiğimiz günlerde Kemeraltı derneği yeni seçim yaptı. İlyas Bey oda başkanı oldu. Ziyarete gittim. İlişkileri güçlendirmek adına da sürekli iletişim içindeyim. İlyas Bey benim yeni tanıdığım biri değil. Kuru Kahveciler odası başkan vekili. İlişkilerimiz çok iyi. İyi tanırım. Becerikli birisi. Kemeraltı ile ilgili yeni ufuklar koyduk önümüze. Mehmet ali bey ile beraber gittiğimizde dedik ki, bir çalıştay yapmamız lazım. Herkes Kemeraltı için çalışıyor. İzmir batıya açılan pencere, İzmir’in hatırlattı şeylerin ilk üçünde Kemeraltı var. Daha önceki ticaret 60’lı, 70’li yıllarda Kemeraltı’nda bir iş yeri almak mümkün değildi. Hava parası ile devredilirdi. Orada bir dükkanı olmak zenginlik sayılırdı. AVM’lere, benzer işyerlerinin diğer semtlerde oluşması, alternatif çarşılar oluştu. Karşıyaka, Forbes, Güzelyalı oluştu. Buranın potansiyeli biraz azaldı. AVM’ler çıktı. Bazı sorunlar baş gösterdi. Hoşgörünün olduğu, üç dinin ibadet yerlerinin olduğu bir yerdi. 236 farklı meslek grubu var Kemeraltı ‘nda. 4593 esnaf odası üyesi var. 2500 de ticaret odasına kayıtlı üyesi var. 7 bine yakın esnaf var. Bir iş yerinde en az iki, üç kişi çalıyor. Bir işletmede 2 -3 kişi derseniz. 35 bin kişiye istihdam sağlıyor. Bunun aileleri var, mal vereni var'' dedi.

Kemeraltı'nı Ateşleyeceğiz

 Kemeraltı'nı ateşleyeceklerini vurgulayan Mutlu, stratejiler belirleyeceklerini sözlerine ekledi. Mutlu, ''İlk sorunu tarihi yerler sahipsiz ve dökülüyor. Sahibi yok. Çok güzel iş hanlarının sahibi yok. Kemeraltı TARKEM kuruldu yeni bir şirket. Dernek çalışıyor. Zekeriya mutlu da kişisel olarak TARKEM’in ortağı. Konak Belediyesi kendi imkânlarıyla düzenlemeyle çalışıyor. Oraya sadece yapmak değil, kamuoyunun talebi ile bir çizgi de buluşturmak, lazım. Esnafın da katılımı sağlamak lazım. Esnafın talepkar olması lazım. Bu sorunları benimle haykırması lazım. Bir panel düzenliyoruz, Kemeraltı’ndan 5 kişi yok. Belki ümitsizlik de var. Ateşleyeceğiz. İkinci sorun işlerin azalması ve karların düşmesi. İşporta ve otopark da önemli sorun. Araba ile gitme şansı yok. Kemeraltı’nın girişi istenilen gibi değil. Toplu taşıma araçlarına uzak. Şimdi yeni bir düzenleme yapılıyor, turistlere yönelik ve otopark sorunu gündeme geldiğinde, buna yönelik bir çalıştay yapalım diyoruz. Burada bir strateji belirleyelim. Tüm kurumlarla. Dernekler, bakanlık, temsilciler. Hangi sorun kimin görevi, kimin katkısı lazım. Bunları konuşalı. Burayı yaşanabilir hale getirmek lazım. Kemeraltı akşam yaşamıyor. Eskiden gece açıktı. İnsanların gidebileceği cafeler, meyhaneler vardı. Akşam 7den sonra güvenlik sorunu var. Bunu çözmek lazım'' şeklinde konuştu.

EXPO Sürecine Hükümet Daha Çok Sahip Çıkıyor

 Hükümetin EXPO sürecine daha çok sahip çıktığını ve şehirde canlılığın tam oalrak kavranamadığını ifade eden Mutlu, ''Siyasete girmek istemiyorum. İzmir’de uluslararası etkinlik festival yapılmaya çalışılıyor. Ama sonuç alınıyor mu? En son yaptığımız Kemeraltı’nda alışveriş festivali. Büyükşehir, Konak Karşıyaka belediyeleri katkı koydu. Sonuç alamdık. Neden? Bir kere terörün yoğun olduğu döneme denk geldi. Biz podyuma mankenleri çıkarırken, güneydoğuda çok sayıda asker şehit oldu. Bir de tam katılımı sağlayamadık. En büyük sıkıntı birbirimiz kucaklamaya ihtiyacımız var. Bütün kurumların kucaklaşmaya ihtiyacımız var. İzmir’in böyle bir eksiği var. Çok gayret gösteriyorum. Ama yapabildiğim kadarını yapıyorum. Ama daha çok festival yapılması lazım. Ama en büyük umudum ve idealim EXPO. Çok umutluyum. Sanki şimdi iktidarın devletin, hükümetin konuya daha çok sahip çıktığını düşünüyorum. Şehirde tam anlamıyla bütün kesimlerce kavrayış ve canlılıkta eksiklik var. Expo’nun denetleme heyeti gelecek şubatta. Ben kendi kesimim için söylüyor. Expo’nun ne kazandıracağını biliyorum. Taksiciler, otelciler, restoranlar, bütün kesim, bütün bir ticari potansiyeli yakalayacak. İzmir’de önemli fuarlarımız var. Mermer fuarında esnafın bayram ettiğini biliyorum. Hatta bana diyorlar bu mermer fuarının süresini uzatamıyor musunuz diye. Bu kenti yeniden dünyanın gündemine çıkaracak EXPO''dedi.

Kim Bize Destek Olursa Oyumuz Ona

 Yerel seçimlerde kimin daha çok hizmet yaptığına bakıp o şekilde oy kullanacaklarını söyleyen Mutlu, ''Ben siyasetçi değilim. Esnafın siyasi beyanat vermesini doğru bulmuyorum. Bizim için siyaset, esnaf teşkilatına yapılanlardır. Biz hep, iktidar, muhalefet, yerel yönetim bize ne yaptı diye bakar, ona göre oy veririz. Bir de bizden ne kadar destek istediklerini, listelerine bizden arkadaş aldılar mı ona bakarız’’ şeklinde konuştu.

Editör: TE Bilişim