Liman topuna Hollandalılar da girdi: Rakibimiz değil!

Petkim'in limanını 28 yıl boyunca işletecek olan AP Terminals Pazarlama Müdürü Hasan Appak, gelecekte Alsancak Limanı'nı rakip olarak görmediklerini açıkladı.

Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi Meclisi'nde konuşan Appak, "Hizmet veren hiçbir limanın kapatılması için faaliyette değiliz" dedi.

Petkim'in Aliağa'da yapımına devam ettiği limanı işletecek Hollandalı denizcilik devi AP Moller Maersk Grubu'na bağlı APM Terminals İzmir yetkilileri, İzmir Alsancak Limanı'nı rakip olarak görmediklerini açıkladı. Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi'nin Kasım ayı meclisinde konuşan APM Terminals İzmir Pazarlama Müdürü Hasan Appak, limanı 28 yıl boyunca işleteceklerini, 2015 sonu itibariyle son nesil gemilere modern limancılık hizmeti vermeye başlayacaklarını söyledi. Appak, "Hizmet veren hiçbir limanın kapatılması için faaliyette değiliz. Büyük gemilere hizmet verme konusunda eksikliği görerek ve modern limana ihtiyaç olduğunu düşünerek bu yatırım kararını aldık. Alsancak Limanı'nın derinlik konusundaki sıkıntısı nedeniyle büyük gemilere imkan sağlayamadığı bir gerçek. Gelecekte rakip olacağını düşünmüyoruz" diye konuştu.

'MALİYET DÜŞECEK'

Limanda son nesil gemilere hizmet sağlayacaklarını, büyük gemilere uğrak yapabilme olanağı getireceklerini ifade eden Appak, "Yüksek verimliliği de bölgeye getirmek istiyoruz. Demiryolu ve etkin yol bağlantıları ile dapa düşük taşıma maliyetleri getireceğiz" şeklinde konuştu. Appak, APM Terminals'in 135 ülkede 89 bin çalışanı ve 47.3 milyar dolar cirosu olan AP Moller Maersk Grubu bünyesinde yer aldığını söyledi. APM Terminals'in genel merkezinin Hollanda'da olduğunu belirten Appak, 2013 cirosunun 4.3 milyar dolara, konteyner hacminin 36.3 milyon TEU'ya ulaştığını açıkladı.

Appak, "67 ülkede 20 bin 300 çalışanımız var. Türkiye'de Petkim ile ortak şekilde dünnya standartlarında liman yaratmak için işbirliği yapıyoruz. Rıhtım uzunluğu 700 metre, liman alanı 42 hektar, kapasitesi 1.3 milyon TEU olacak. 350 metre rıhtımla başlayıp 700 metreyi bulacağız. İlk etapta 420 bin TEU kapasiteye ulaşacağız. İşletmeye 2015 sonunda başlayacağız" dedi.

'SU YOLUNU BULUR'

Deniz Ticaret Odası İzmir Şube Başkanı Yusuf Öztürk, İzmir Alsancak Limanı'nın daha iyi rakamlara ulaşmasını istediklerini, ancak bu olmadığı takdirde de suyun yolunu bulacağını söyledi. Öztürk, "Petkim'i tebrik ediyorum. Bu ülkeye yatırım yapan herkes başımızın tacıdır. Yatırım yapan herkesi destekledik, destekleyeceğiz. Bana göre siz farkınızı satacaksınız. Son teknolojiyi satacaksınız. Rekabet meselesini düşünmeyin. Aliağa'da Nemport ve TC Ege Limanları bulunuyor. Bölgenin böyle bir açılıma ihtiyacı var. Alsancak Limanı'nda resim ortada. Oda olarak herkese eşit mesafade olmamız lazım. O yüzden İzmir Limanı'nın da yaşaması temennimizdir. Alsancak daha iyi rakamlara ulaşsın. Ulaşamazsa da su yolunu bulur diyoruz. Nemrut Körfezi'ndeki limanlar 5 yıl gibi kısa sürede Alsancak Limanı'nın rakamlarına ulaşacaktır" dedi.

Editör: TE Bilişim