Çandarlı Körfezi'ne liman projesi arsaların değerini 15 kat artırdı 
 
 
4,5 milyar dolara mal olması beklenen Çandarlı Limanı, çevresindeki arazilerin değerini artırdı. Daha önce para etmeyen arazilerin dönümü 18-20 bin TL'ye satılıyor.

Çandarlı Körfezi'nde yapımı planlanan Kuzey Ege Konteyner Limanı projesi, bölgede arsa fiyatlarını 15 kat artırdı. Ulaştırma Bakanlığı'nın yap-işlet-devret modeliyle yapacağı liman, dünyanın 10 büyük limanı arasında yer alacak.  
 
 
Yıllık 943 bin TEU (Twenty-foot Equivalent Unit) konteynerlenmiş yük kapasiteli limanın yapılacağı bölgede daha önce para etmeyen araziler, projeyle birlikte kıymete bindi. Zeytindağ Belediye Başkanı Feridun Ergün, dönümü 18-20 bin TL'ye çıkan arazilerin arsa spekülatörlerinin eline geçmemesi konusunda köylüleri uyardı.

Çandarlı Körfezi'nde liman yapılmasına 1993 yılında karar verildi. 4,5 milyar dolara mal olması beklenen liman, Yunanistan'ın Pire Limanı'na alternatif olarak planlandı. Büyük tonajlı gemiler İzmir Alsancak Limanı'na yanaşamadığı için yüklerini Pire üzerinden Doğu Akdeniz, Ege ve Karadeniz'e dağıtıyor. Pire Limanı'nın Yunanistan ekonomisine yıllık katkısının 57 milyar dolar olduğu belirtiliyor. Kuzey Ege Konteyner Limanı, fizibilite, ÇED ve ihale dokümanları, İspanya'dan alınan hibe krediyle yaklaşık 10 yıl önce tamamlandı. Liman için Çevre ve Orman Bakanlığı'ndan Mart 2005'te onay alınmıştı. Liman ihalesi yap-işlet-devret modeliyle 2009 Ağustos ayında yapılacaktı. Ancak Ulaştırma Bakanlığı, liman projesi kapsamında denizde yapması gereken yaklaşık 600 milyon Euro'luk yatırım için AB'den hibe kredi kullanmak amacıyla ihale tarihini 2010'a erteletti. AB kredisini kullanabilmek için daha önce yaptırılmış 'Çandarlı Limanı fizibilite ÇED ve ihale dokümanlarının' AB standartlarına getirilmesi gerekiyor. Kuzey Ege Limanı, Türkiye'nin en büyük konteyner limanı olacak. 200 bin tonun üzerindeki gemilerin de yanaşabileceği özelliklere sahip olacak. Rıhtımı 2 kilometre uzunluğunda olacak Çandarlı Limanı'nın yük kapasitesi yıllık 943 bin TEU olarak planlandı. Limanın bu kapasitelerde 2012 yılında işletmede olması hedefleniyor.

Liman yatırımı Çandarlı bölgesine yatırımcının ilgisini de artırdı. Limanın kurulacağı 4 bin 500 dönüm arazinin tamamı Milli Emlak Genel Müdürlüğü'nün mülkiyetinde bulunuyor. Zeytindağ Belediyesi sınırlarında kurulacak liman, ihaleye bile çıkılmadan bölgedeki arsa sahiplerinin yüzünü güldürdü. Bölgede dönümü 1,5-2 bin TL olan arsa fiyatları 18-20 bin liraya yükseldi. Zeytindağ Belediye Başkanı Feridun Ergün'ün verdiği bilgiye göre, son bir iki ay içinde arazinin önemli bir kısmı el değiştirdi. Ergün, "Arazi sahipleri köylülerimiz. Kahve konuşmalarımızda 'ihtiyacınız yoksa satmayın' uyarısında bulunuyoruz. Bu uyarımızı dikkate alanlar var. Vatandaşın kafasında liman ihalesi yapıldıktan sonra satmak var. Liman alanının etrafında 15 bin dönüm arazi var. Bunun önemli bir kısmı el değiştirdi." dedi. Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Başkanı Ender Yorgancılar, Kuzey Ege Limanı'nın tamamlanmasıyla Bergama Organize Sanayi Bölgesi'nde 18 Euro olan birim metrekare fiyatın 100 Euro'dan başlayacağını bildirdi.
 

Editör: TE Bilişim