Körfez ülkelerinden Suudi Arabistan’da “Suudi Limanlar Otoritesi” ve “Kral Abdülaziz Limanı” tarafından yürütülen geliştirme projelerine 914 milyon dolar harcanacağı belirtildi. Drewry Denizcilik Araştırma firması tarafından hazırlanan rapora göre geçen yıl bölgedeki konteyner hareketinin yüzde 20’si yıllık 5,69 milyon TEU ile Suudi Arabistan’da gerçekleşti.

Planlanan projeler arasında Dammam’daki Kral Abdülaziz Limanı’na kurulacak 51 milyon dolarlık enerji tesisi de bulunuyor. Yeni santral ile kapasitenin 50 MW’tan 120 MW’a çıkarılacağı belirtildi. Diba Limanı’na inşa edilecek yeni konteyner terminali ise 46 milyon dolara mal olacak. Cubeyl’deki Kral Fahd Endüstriyel Limanı’nda yapılacak iki konteyner terminalinin 38 milyon dolara mal olması ve 2014’te tamamlaması bekleniyor. Bunun yanı sıra Kral Abdülaziz Limanı’na yapılan yatırımların değeri 750 milyon doları aşıyor. Limandaki konteyner hareketi, bu yılın ilk yarısında geçen yıla kıyasla yüzde 10 artış gösterdi. Benzer şekilde Cidde İslami Limanı’ndaki konteyner hacmi ise geçen yıl yüzde 20 artmıştı.

Cizan Ekonomik Şehri projesi dahilinde ülkenin güneybatısında planlanan denizcilik projelerinin de ekonomiye olumlu katkıda bulunacağı ifade ediliyor. Projelerin uluslararası firmalar için büyük fırsatlar sunduğu kaydedildi.
 


Editör: TE Bilişim