4 canın bedeli 6 yıl hapis

TEKİRDAĞ Limanı’nda 29 Mayıs 2012’de denize uçan otomobilde 4 kişinin öldüğü kazayla ilgili davada Liman Müdürü Ali Markal 8 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Mahkeme liman müdürüne iyi halden indirim yaparak cezasını 6 yıl 8 aya çekti. Ali Markal, kazada ölenlerin ailelerinin toplam 9 bin TL’lik avukatlık ücreti ile 2801 TL’lik yargılama giderini de ödeyecek.

Selvi ve Mustafa Gülhan çifti 27 Haziran 2012’de evlenecekti. Aileler, Selvi Eriş’in çeyizini Kırklareli’ye götürmek için İzmir’den kamyona yükledi. Çift kamyona, aileler Vecdet Eriş’in aracına bindi. Yolculuk Bandırma’ya kadar sorunsuzdu. Otomobil vekamyondakiler Bandırma-Tekirdağ arasını Yener C. isimli feribotla geçtiler. Feribot saat 04.00’te iskeleye yanaştı. İskelenin aydınlatmaları çalışmadığı için etraf çok karanlıktı. Feribottan ilk olarak Vecdet Eriş otomobiliyle indi. Birkaç metre sonra sağa dönmesi gerekirken, yön tabelası olmadığı için düz devam etti ve otomobil denize uçtu. Çevredekiler denize atlayarak yardım etmeye çalışsalar da Aysel ve Vecdet Eriş ile Zeynep ve Ahmet Gülhan çifti hayatlarını kaybetti.

İNCELEME 2 GÜN, TUTUKLAMA 4 GÜN SONRA

Tekirdağ Cumhuriyet Başsavcılığı kazadan ancak iki gün sonra limanda inceleme ve ölçüm yaptı. Kazadan tam 4 gün sonra gözaltına alınan Tekirdağ Liman İşletmeleri Müdürü Ali Markal, Müdür Yardımcısı Rahman Çoban, Gemi 2’nci Kaptanı Ertuğrul Çakır ile 3’üncü Kaptan Rafet Pala tutuklandı. Ancak avukatlarının itirazları üzerine 1 ay sonra serbest kaldı.

15 YILA KADAR HAPİS İSTEMİYLE DAVA

Tekirdağ Cumhuriyet Başsavcılığı Resul Kazancı, Ali Markal, Rahman Çoban, Ertuğrul Çakır ile Rafet Pala’ya taksirle birden fazla kişinin ölümüne neden olma suçundan, 15 yıla kadar hapis istemiyle Tekirdağ 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde dava açtı. Yargılama sırasında, Tekirdağ Limanı için daha önce çürük raporu verildiği, limanda hiç bir aydınlatma ve işaret bulunmadığı halde işletildiği teknik raporlarla ortaya çıktı. Mahkemeye ulaşan bilirkişi raporunda, liman müdürü Ali Markal’ın gerekli tedbirleri aldırmadığı ve kontrol etmediği belirtilerek asli kusurlu olduğu yer aldı.

‘İŞARETLEME YAPMADI’

Dava hakkında mütalaasını açıklayan savcı, Liman Müdürü Ali Markal için, “Kazanın meydana geldiği iskelede alınması gereken tedbirleri almayarak, kıyı tesisi üzerinde gerekli işaretlemeleri yapmayarak, işaretçilerin görevlendirilmesi ve denetlenmesi ile alınması gereken tedbirleri almayarak kazaya ve 4 kişinin ölümüne neden olmuştur” dedi. Tekirdağ 1. Ağır Ceza Mahkemesi davayı geçtiğimiz hafta karara bağladı. Davaya Eriş ve Gülhan ailelerini temsilen avukatları katıldı. Mahkeme, Liman Müdürü Ali Markal’ı birden fazla kişinin taksirle ölümüne neden olmak suçundan 8 yıl hapis cezasına çarptırdı. Ceza iyi hal indirimiyle 6 yıl 8 aya düştü. Mahkeme ayrıca Eriş ve Gülhan ailelerinin avukatlık ücreti olarak toplam 9 bin TL ile, 2 bin 801 TL tutan yargılama giderlerinin Ali Markal’dan tahsil edilmesine karar verdi. Davadaki diğer 4 kişi ise beraat etti.

Editör: TE Bilişim