Libya'dan 8 farklı ülkenin vatandaşlarının tahliyesi faaliyetlerine katılan 140 metre uzunluğundaki yük gemisi, yaklaşık 3 gün süren yolculuğun ardından 806'sı Suriye uyruklu 822 yolcusuyla kılavuz gemiler ve sahil güvenlik botları eşliğinde Marmaris Limanı'na ulaştı.
Panama bandıralı yük gemisinden inen yolcuları Muğla Valisi Fatih Şahin, Suriye'nin Türkiye Büyükelçisi Nidal Kabalan, Suriye'nin İstanbul Başkonsolosu Mamoun Hariri ile yük gemisinin sahibi ve aynı zamanda Suriye Deniz Ticaret Odası Başkanı Abdulkadir Sabra tarafından karanfillerle karşılandı.

3 GÜN SÜREN ZORLU YOLCULUK
Libya'nın Misurata Limanı'nda 1 Mart günü yola çıkan yük gemisi ''Captain Eglio'', 22 Suriye uyruklu mürettabatı ile saatte yaklaşık 20 kilometre hız yaptı. Gemide, 806 Suriye, 5 Libya, 2 Mısır, 2 Cezayir, 1 Tunus, 3 Ürdün, 2 Irak ve 1 Filistin uyruklu yolcu bulunuyor.
Yolcuların gemiden inişlerinde yaşlı, kadın ve çocuklara öncelik verilirken, feribottaki askerlerin eşyaları da Aksaz Deniz Üs Komutanlığında görevlilerce liman dışına çıkarıldı.
Gemide yolculuk eden yaklaşık 100 kadın ve çocuğun geminin güvertesinde güçlükle ayakta durduğu gözlendi. Gemiden inmekte güçlük yaşayan yolcular, 112 ekiplerinin yardımı ile indirildi. Yolcuların bir bölümünün yük gemisinin hangarlarında, kadın ve çocukların ise personele ait kamaralarda yolculuk ettiği bildirildi.
Bu arada feribottan inen yolculardan pasaport işlemleri tamamlananlar, otobüslerle memleketlerine gönderilmeye başlandı. Yabancı yolcular ise Marmaris'teki otellerde misafir edilecek.

HAMİLE 2 KADIN, SEYYAR HASTANEDE TEDAVİ ALTINA ALINDI
Panama bandıralı yük gemisi ''Captain Eglio'' ile yaklaşık 3 gün süren yolculuğun ardından Marmaris'e ulaşan 8.5 aylık hamile 2 kadın, limandaki seyyar hastanede tedavi altına alındı.
Libya'dan 8 farklı ülkenin vatandaşlarının tahliyesi faaliyetlerine katılan, 140 metre uzunluğundaki yük gemisiyle Marmaris'e gelen 806'sı Suriye uyruklu 822 yolcunun pasaport işlemleri sürüyor. Gemide yolculuk eden Suriye vatandaşları ''Türkiye-Suriye'' diye tezahürat yaparken, Suriye bayrakları taşıdıkları gözlendi.
Gemiden ilk olarak, 112 ekipleri tarafından indirilen ve 8.5 aylık hamile oldukları öğrenilen Suriye uyruklu 2 kadın ile gemide rahatsızlanan 3 yolcu, Muğla Sağlık Müdürlüğü tarafından limana kurulan seyyar hastanede tedavi altına alındı. Hamile 2 kadının sağlık durumlarının iyi olduğu öğrenildi. Seyyar hastanede tedavi altına alınan hamile kadınların, 112 görevlilerine teşekkür ettiği bildirildi.
Gemide yolculuk eden kadın, çocuk ve bebekler için, Kızılay tarafından sıcak çorba, yiyecek, çay ile bebek maması ve bezi dağıtıldı.

YÜK GEMİSİNİN SAHİBİ
Panama bandıralı yük gemisi ''Captain Eglio''nun sahibi Suriye Deniz Ticaret Odası Başkanı Abdulkadir Sabra, AA muhabirine, bu tahliye faaliyeti dolayısıyla Türk hükümetini gönülden tebrik ettiğini belirterek, ''Bu tahliye operasyonunda görev yapan herkese Suriye halkı adına teşekkür ediyorum. Bu gemi Misurata Limanı'ndan yola çıktı ve 3 gündür yolda. Gemide mürettebat ile birlikte 822 Suriye vatandaşı var. Aralarında kadınlar ve çocuklar var. Suriye vatandaşları Misurata'da çok tehlikeli bir bölgede mahsur kalmışlardı. Onları oradan çıkarmayı bir görev bildim. Onlar benim vatandaşlarım, ailem, kardeşlerim. Bu tahliye operasyonunu Suriye devleti ile birlikte koordine ettik'' dedi.
Sabra, tahliye çalışmaları dolayısıyla Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'na özel olarak teşekkür ettiklerini ifade ederek, ''Yük gemisi 140 metre uzunluğa sahip. Gemi mürettebatı odalarını yolcularla paylaşmış. Gemide bulunanlar çok zor şartlar altında Marmaris'e ulaştılar'' diye konuştu.

BÜYÜKELÇİ
Suriye'nin Ankara Büyükelçisi Nidal Kabalan da AA muhabirine açıklamasında, tahliye çalışmaları dolayısıyla Türkiye'ye teşekkür ettiklerini belirterek, şunları söyledi:
''Suriye de Türk vatandaşları için aynı şeyleri yapardı. Sayın Muğla Valisine ve burada görev alan herkese çok teşekkür ediyorum. Alınan önlemler çok güzeldi ve karşılama da çok sıcaktı. Ayrıca bu katkılarından dolayı gemi sahibine de sonsuz teşekkür ediyoruz. Sayın Devlet Başkanımız Esad'ın Türk halkına teşekkürlerini iletiyorum. İlginize Suriye halkı ve hükümeti adına şükranlarımızı sunuyoruz. Birbirimize karşı beslemiş olduğumuz bu güzel duygular, inşallah bütün zor şartlarda kendini gösterecektir. Ankara'dan geldiğimiz için yol yorgunuyduk. Karşılaştığımız bu güzel manzara yorgunluğumuzu unutturdu. Bu yapılan iyiliğin izleri yıllar boyunca Suriyelilerin kalplerinde kalacaktır.''

MUĞLA VALİSİ
Bu organizasyonda bulunmaktan mutluluk duyduklarını belirten Muğla Valisi Fatih Şahin de insani bir durumun söz konusu olduğunu belirterek, ''Yardıma muhtaç insanlara el uzatmak bizin geleneklerimizde bulunan bir husus. Devletimiz ve Başbakanımızın verdiği imkanlarla en iyiyi vermek için çaba gösteriyoruz. Türk vatandaşlarına nasıl hazırlandıysak, belki daha fazlasını bugün gelen misafirlerimiz için yaptık'' diye konuştu.

ZORLU YOLCULUĞU ANLATTILAR
Libya'nın Misurata Limanı'nda 1 Mart günü yola çıkan yük gemisi ''Captain Eglio'' ile yolculuk eden 806 Suriye, 5 Libya, 2 Mısır, 2 Cezayir, 1 Tunus, 3 Ürdün, 2 Irak ve 1 Filistin uyruklu yolcu, yaşadıklarını anlattı.
Gemide yolculuk eden kadın ve çocukların zor anlar yaşadığını anlatan yolcular, ''İnsanlar yiyeceklerini ve sularını çocuk ve bebeklerle paylaştı. Gemide yolculuk eden 2 hamile kadının sağlıklı bir şekilde Marmaris'e ulaşması tüm yolcuları sevindirdi. Bir bölümümüz yük gemisinin hangarlarında yolculuk ettik. Hamile kadınlar, yaşlılar, bebekler ve çocuklar ise personele ait kamaralarda yolculuk etti'' diye konuştu.
Bu arada, 3 gün süren yolculuk sonrası aç oldukları belirtilen yolcular, Kızılay'ın dağıtığı yiyecekleri yere oturarak yediler. Yolculuk nedeniyle bitkin oldukları gözlenen kadınların çocuklarına yemek yedirmelerine görevliler yardım etti.

 

Editör: TE Bilişim