Zafer Çağlayan’la Libya’ya giden 200 işadamı eli boş dönmedi. Görüşmelerden olumlu sonuçlar alan işadamları liman, enerji, inşaat ve gıdada yatırım için düğmeye bastı.

LİBYA’DAKİ Ulusal Geçiş Hükümetiyle ülkenin sakinleşmesi yatırım planları olan Türk işadamlarını heyecanlandırdı. 200 kişilik işadamı heyetiyle Libya’ya 2.5 aylık bir dönemden sonra ikinci kez giden Türk Heyeti, denizcilikten inşaata, gıdadan tekstile kadar her alanda yatırım fırsatlarını kovalamaya başladı. Türkiye’nin kapasitesi en büyük limanlarından olan Mersin Limanı işletmecilerinden Uğursan Denizcilik Yönetim Kurulu Üyesi Uğurbey Demir,  bölgedeki en büyük üç limana Libya’nın sahip olduğunu anlatarak, bu limanları işletmek için talip olduklarını söyledi. Demir “Eğer anlaşırsak 300 milyon dolarlık yatırım planlıyoruz. Libya’da gerekli teknoloji ve inovasyon altyapısı olmadığından mevcut limanlar zaten verimli kullanılamıyordu. Devrim sonrası teknik ve organizasyonel sıkıntılar daha da arttı. Biz de sahip olduğumuz know how’ı buraya getirmek istiyoruz” diye konuştu.  Türkiye’de üç fabrikayla un üretimi gerçekleştiren Ulusoy Un’un Yönetim Kurulu Başkanı Fahrettin Ulusoy da, Libya’da fabrika kurmak istediklerini belirtti. Ulusoy “Burada taşların yerine oturmasının yanı sıra şartlar da olumlu gelişirse bir fabrika kurmak istiyoruz. 157 bin tonluk yıllık üretimimizin yüzde 65’ini ihraç ediyoruz” şeklinde konuştu.

Dardanel de balık avlayacak

Bir süre önce Yıldız Holding tarafından satın alınan Dardanel de iki gemisiyle birlikte orkinos avcılığı için Libya’dan izin bekliyor. Dardanel Yönetim Kurulu Üyesi Esra Türkyılmaz yaptığı açıklamada “Buradan sadece biz yılda ortalama 12 milyon dolarlık ticaret planlıyoruz. Libya’da orklinos avcılığı için Türkiye’ye uyguladığı 500 tonluk kota var. Biz bunun 200 bin tonuna talibiz. Bunun için gerekli izinleri bekliyoruz” dedi.  İsmini vermek istemeyen Kayserili bir işadamı da, hidroelektrik santralini Libya’ya taşımak istediğini söyledi. Kayseri’deki santral projesiyle ilgili görüşmeler yapan işadamı, Türkiye’de elektrikten para kazanılmadığını belirterek, yatırım patlaması beklenen Libya’da yeni yatırım yapmak istediğini belirtti. 

EXİMBANK’TAN 250 MİLYON DOLAR KREDİ

 TÜRK Eximbank, 250 milyon dolarlık limitli kredinin devlet garantisi olmadan 10 yıla kadar vadeli kullandırılmasına izin verecek. Ekonomi Bakanı Çağlayan, işadamlarıyla yaptığı toplantıda bu uygulamanın dünyada ilk olduğunu söyledi. Libya Ekonomi Bakanı Ahmet El Kaşli de “Eski anlaşmalar geçerli.  Fakat, yeni kontratlar yapılacak” dedi.

TİKA’dan Libya polisine destek 

TİKA, Libya Emniyet Teşkilatı’na 30 cip ve tesisatıyla birlikte 6 bin polis üniforma hibe etti. Teslim töreninde konuşan Çağlayan, 22 Türk firmasının 23 hastane, okul ve karakol gibi hasar görmüş binayı restore ettiklerini dile getirdi. Çağlayan “Şimdi inşaatları yüzde 50’yi aşmış olan sağlık tesislerinin bir an önce bitirilmesi için Türk müteahhitlere sesleniyorum. Bugünden tezi yok işinizin başına dönün” dedi.

Batılı yeraltına, biz size bakıyoruz

TUNUS’UN ardından Libya’ya geçen Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, burada yapılan Türkiye-Libya İş Forumu’nda bir konuşma yaptı.“Batılıların, baktığında toprak altını gördüğünü, yer altındaki kaynaklarınızı gördüğünü çok iyi biliyoruz. Biz, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın dediği gibi, hep toprak üstündekilere, Libyalı kardeşlerimize baktık, onları gördük. Devrim sonrası ilk büyükelçiliği yeniden açan da Türkiye oldu” dedi. Libya Ekonomi Bakanı Ahmet El Kaşli de “Biz bu devrimi, Türkiye’nin de desteğiyle gerçekleştirdik. İlişkilerimiz kesintisiz, artarak devam edecek” dedi. Şeffaflık konusunda gayet hassas olacaklarını belirten Kaşli “ihalelerde en uygun fiyat verecek şirketi tercih edeceğiz” dedi.

Libya’nın mal varlıkları serbest

BAKAN Çağlayan, Türkiye’de Libya’ya ait 1.5 milyar dolarlık dondurulmuş varlığın serbest bırakıldığını söyledi. Trablus’ta kendilerine gösterilecek arsada bir parlamento binası yapacaklarını ifade eden Çağlayan “Misrata’da da fizyoterapi merkezi kuracağız” dedi. Çağlayan ayrıca, 3 bin Libyalı gence Türkiye’de mesleki eğitim verileceğini, Libyalı polislerin de peyderpey eğitileceğini ifade etti.

 Kaan Zenginli / Star Gazetesi

Editör: TE Bilişim