Libya’da hasar gittikçe büyüyor

 Türk şirketlerinin 29 milyar dolarlık proje üstlendiği Libya’dan çıkartılmasının ardından bir Türk şirketine ait kuru yük gemisine saldırıyla ilişkiler yeni bir boyut kazandı. 

Türk müteahhitlerin bir zamanlar 29 milyar dolarlık 565 projeye imza attığı Libya ile ipler, Türk gemisine yapılan saldırıyla tamamen kopma noktasına geldi. 2011 yılında ülkede yaşanan Arap Baharı, Türkiye ile ilişkilerde dönüm noktası oldu. Türkiye’nin Libya’ya gerçekleştirdiği ihracat 2009 yılında 1 milyar 799 milyon dolar, 2010 yılında 1 milyar 932 milyon dolar olurken, bu rakam, ülkede yaşanan ayaklanmaların etkisiyle 2011’de 748 milyon dolara geriledi. Libya’ya yapılan ihracat, ülkedeki olayların sona ermesiyle 2012 yılında tekrar ivme kazanırken, bu kez Libya’daki Tobruk hükümeti Türk şirketlerini ülkeden çıkartma kararı aldı.

Türk şirketlerin Libya’dan 4.5 milyar dolar olan alacağı ile şantiyelerindeki 7 milyar dolarlık iş makinesi ve araç gereç kaderine terkedildi. Libya’da Türklere yönelik düşmanca tutum, Türk gemisine yapılan hava saldırısıyla yeni bir aşamaya geçti.Dışişleri Bakanlığı, önceki akşam saatlerinde bir Türk şirketine ait Cook Islands bayraklı, “Tuna-1” isimli kuru yük gemisinin İspanya’dan aldığı alçıpan yükünü teslim etmek üzere Tobruk/Libya limanina giderken, Tobruk’un yaklaşık 13 mil açığında, uluslararası sularda saldırıyu uğradığını, geminin Türk vatandaşı 3’üncü kaptanının hayatını kaybettiğini açıkladı.

Editör: TE Bilişim