2017'de Libya'da tutuklanan 14 Ukraynalı denizci sonunda eve döndü. Hiçbirinin resmi olarak suçlanamamasına rağmen Trablus'taki yetkililer 14 denizciye 3 yıldan fazla hapis hayatı yaşatı.

Gemileri Ruta’ya (tanker), Nisan 2017'de Libya Donanması kuvvetleri tarafından el konulmuş ve kargo kaçakçılığı yaptıkları iddiasıyla mürettebat gözaltına alınmıştı.

Ukraynalı denizcilerin yardım kuruluşu Assol yaptığı açıklamada, "14 mürettebatın tamamı sıkışık bir hücrede tutuldu ve vardiyalı olarak uyumak zorunda kaldılar. Hapsedilme koşulları ve gördükleri psikolojik baskı denizcilerin sağlığını bozdu. İkisi hepatite yakalandı. Bazılarının kronik hastalıklarının ağırlaştığı görüldü.’’ Dedi.

Assol ve diğer yardım kuruluşları tarafından denizcilerin kefaletle serbest bırakılmasını sağlamak için yıllarca temyiz başvurusu yapıldı. Mahkumların açlık grevi hazırlıklarına başlamasıyla, mahkeme tahliyelerini onayladı ve Kiev'e düzenlenen bir uçuşla ülkelerine geri gönderildiler.

Ukrayna hükümeti de geri dönüşlerinde rol oynadı

Bu yılın başlarında Ukrayna, Libya hapishanelerinde gözaltına alınan tüm Ukrayna vatandaşlarının COVID-19 riski nedeniyle serbest bırakılması için Libya'ya başvurmuştu.

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodymyr Zelenskyy bir açıklamasında;

"Görevimiz Ukrayna vatandaşlarını geri almak. Libya'daki parmaklıklar ardında neredeyse üç buçuk yıl geçiren Ruta tankeri mürettebatının 14 üyesinin de eve döndüğünü görmekten mutlululuk duyuyorum. Onlar için de aileleri için de mutluyum." dedi.

Assol sözcüsü Kyiv Post'a verdiği demeçte, 2016 başlarında Libya'da tutuklanan Captain Khayyam isimli tankerin dört Ukraynalı mürettebatının hala esaret altında olduğunu vurguladı.

Editör: TE Bilişim