Leiv Eiriksson’da montaj çalışmaları sürüyor

Karadeniz’deki petrol arama çalışmaları kapsamında Türkiye’ye getirilen petrol platformu Leiv Eiriksson’da, kule ve diğer aksamın montaj çalışmaları sürüyor.

Edinilen bilgiye göre, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) ve Brezilya Milli Petrol Şirketi PETROBRAS ortaklığında, dünyanın en gelişmiş petrol platformlarından biri olan “Leiv Eiriksson”un Karadeniz’de yapacağı ultra derin-deniz sondaj operasyonlarına ilişkin ön hazırlıklar yapılıyor.

Bu kapsamda Sinop’a getirilerek Sinop Limanının yaklaşık 2 mil açığında konuşlandırılan Leiv Eiriksson’da, seyir sırasında gerekli nedenlerle sökülen 4 pervaneden 2’si ile kulenin montaj çalışmaları sürüyor.

Platformun 122.2 metre ile en yüksek kısmını oluşturan kule ve diğer aksamların 45 günlük program dahilinde montajının tamamlanmasının planlandığını belirten yetkililer, bunun da şubat ayının ortalarını bulması anlamına geldiğini söylediler.

Konuyla ilgili olarak AA muhabirine bilgi veren Sinop Valisi M. Hakan Güvençer, dünyanın ikinci büyük petrol platformu olan Leiv Eiriksson’un 2 Ocak’ta Sinop’a ulaştığını hatırlatarak, bunun herkesi heyecanlandırdığını kaydetti.

Petrol ve doğalgaz arama çalışmalarına montajın ardından başlanacağını belirten Güvençer, “Montajların 45 içinde tamamlanması planlandı. Daha sonra arama çalışmaları başlayacak” dedi.

6 ay içinde ilk kuyunun açılacağını ifade eden Güvençer, “Eğer olumlu netice alınırsa belirlenen noktalarda sondaja devam edilecek. Bulunan petrolün işletmeye açılması için teknik ilgililer 6 ile 7 yıl rezerv edileceğini açıkladı.  Biz merakla, heyecanla ve dualarımızla bu çalışmaların Türkiye adına neticelenmesini diliyoruz” diye konuştu.

LEİV EİRİKSSON

Sinop açıklarında yapılacak çalışmalarda kullanılacak Leiv Eiriksson, dünyanın ikinci büyük petrol platformu olarak biliniyor.

Norveç’den yaklaşık 2 ay süren 8 bin 68 kilometrelik bir yol kat edilerek Sinop’a çekilen platform, deniz seviyesinden 5 bin 500 metre derinlikte arama yapabilecek.

Yaklaşık 2 bin 200 metre derinlikteki bir bölgede çalışacak platformda bir helikopter pisti de bulunuyor.

Tabandan yüksekliği 122.2 metre olan platformun vinç yükseklikleri ise deniz seviyesinden 58 metre olarak biliniyor.

50 bin ton ağırlığındaki platformun enerji ihtiyacı ise 44 MW gücündeki elektrik motorları ile sağlanıyor.

İstanbul ve Ankara bağlantılı lojistik destekleri Samsun ve İnebolu üzerinden sağlanacak platforma, İnebolu’dan deniz yoluyla, Samsun’dan ise hava yoluyla lojistik destek verilecek.

Platformda, aralarında delici, teknisyen, mekaniker, doktor, aşçı ve temizlik görevlisinin de bulunduğu 120 personel görev yapıyor.

 

Editör: TE Bilişim