LDP ADAYI ZAMBAK: “EMEKÇİ DENİZCİLERİN TBMM’DE SESİ OLACAĞIM”

Liberal Demokrat Parti (LDP) Bursa Milletvekili Adayı Erkan Zambak, TBMM’de armatör temsilcilerinin olduğunu ancak denizde çalışan emekçilerin seslerini duyuracak bir milletvekilinin bulunmadığını söyledi.

“Armatör vekiller kendileri için çalışıyor, denizciler için değil”

Ticari gemilerde başmühendis olarak görev yapan LDP adayı Zambak, dünyada en zor mesleklerden birini icra ettiklerini belirterek, özellikle Türkiye özelinde deniz emekçilerinin çözülmeyi bekleyen bir çok sorunu olduğunu dile getirdi. TBMM’de denizcileri temsil eden bir milletvekili bulunmadığına dikkat çeken Zambak, “Genelde meclise denizcileri temsilen, biraz da ekonomik gerekçelerle, gemi ve şirket sahipleri milletvekili olarak gidiyor. Ancak bu kişiler, Türk denizcilik sorunlarının çözümü için değil, armatörlerin koruyup kollanması, sektörden daha fazla para kazanmanın yollarının açılması için çalışıyorlar. Uluslar arası yasa ve sözleşmelere göre işleyen sektörde armatörlerin daha fazla kazanması için yapılan her çalışma, denizlerde zaten zor şartlarda görev yapan deniz emekçilerinin sömürülmesine yol açıyor. Ben de aynı dertten şikayetçi olan biri olarak meclis çatısı altında meslektaşlarımın mücadelesini vermeye talibim” dedi.  

“Denizcilerin ücret alacakları garanti altına alınmalı” 

Avrupa Birliği’ne üye ülke denizcileri ile Filipinli denizcilerin hak ve hukuklarının devlet tarafından korunduğunu belirten Erkan Zambak, “Ülkemizde deniz emekçilerinin karşılaştığı en büyük problemlerin başında uyanık armatörler ve maaş ödemeyen firmalardır. Bir çok arkadaşımız 4-6 ay çalıştıktan sonra ya maaşlarını alamamaktadır. Özellikle yabancı bayraklı gemilerde çalışan emekçiler, hukuki mücadele yolu seçtiklerinde ise ya gemi sahibinin yurtdışı gözükmesinden ya da denizde olduklarından ve davayı takip etme zorluklarından dolayı hak edişlerini alamamaktadır. Yine birçok firma ise maaşları geç ödemekte, bazıları ise sektördeki ekonomik gerekçeler ile maaşları çok düşürerek denizde çalışmanın bütün avantajlarını sıfırlamaktadır. Maaş ödemeleri konusunda mutlaka, Türkiye’de kurulu bulunan ve bu arkadaşlarımızı gemiye gönderen firmaların güvence vermeleri ve ödenecek ücretlerin bu firmaların sorumluluğu altında olacakları bir yasal düzenlemeye ihtiyaç vardır” diye konuştu.

“Türk denizcilerini dünyaya açmamız gerekiyor”

Denizci bir millet olduğumuzun bir safsatadan ibaret olduğunu savunan Zambak, “Ülkemizin üç tarafı denizlerle çevrili, denizci bir milletiz diye övünüyoruz ancak ne dünya deniz ticaretinde ağırlığımız var ne de Türk denizcilerimiz yabancı armatörlerin gemilerinde kendilerine yer bulabiliyorlar. Henüz Türk limanlarından yapılan deniz ticaretinin bile yarısını yapabilecek kapasitede bir filomuz bulunmuyor. Çok küçük sayıdaki denizcimiz haricinde yabancı armatörlerin gemilerine henüz denizcilerimizi pazarlayabilmiş değiliz. İngiltere henüz ehliyetlerimizi dahi tanımıyor. Başıma gelen bir olayı nakledeyim size. İngiliz merkezli ancak kendi bayrağını kullanmadığı için gemilerinde çalışabileceğim bir firma ile anlaşmıştım. Bu firmaya, gemiye gelen İngiliz stajyerlerin belgelerini imzalayan başmühendisin ehliyetinin de İngiliz MCA tarafından onaylanmış olma zorunluluğundan dolayı gidemedim. Türk denizcilerini tüm dünyaya açacak, en azından Filipinler’in yaptığı gibi bir eğitim ve pazarlama yöntemi geliştirmemiz gerekiyor” şeklinde konuştu.

 

Editör: TE Bilişim