Lazkiye seferlerine ilgi büyük 
 
Suriye'nin Lazkiye ile KKTC'nin Gazimağusa limanları arasında yapılan feribot seferleri bayram nedeniyle yoğun ilgi görüyor.Son seferinde Suriye'den ve Lübnan'dan KKTC'ye 140 yolcu taşınırken, yolcular feribot seferlerinin ulaşımı kolaylaştırdığını ve kendilerine daha ucuza geldiğini söylediler.
 
Üniversite öğrenimini Türkiye'de tamamlayan Suriye vatandaşı Ali Biş, KKTC'ye tatil yapmak amacıyla gittiğini söyledi. Biş, "Feribot, iletişimimizi epey kolaylaştırdı. Geçen yıl arkadaşlarım gitti. Bayağı beğendiler. 12 kişilik bir grupla geldik" dedi.

KKTC'ye sık sık giden Muhammed Fuad Mısri ise feribot seferleri başlamadan önce KKTC'ye uçakla gitmek zorunda kaldığını belirterek, feribotun daha ucuza mal olduğunu söyledi. Lübnanlı olan Mısri, "20'den fazla sefer yaptım. Üçüncü kez Lazkiye'den geliyorum. Denizi seyrederek yolculuk yapıyoruz" diye konuştu.

Tatillerini ailece KKTC'de geçirdiklerini anlatan Kerime Beşir, "Deniz güzel, yolculuk güzel. Geçen yıl da tatil için KKTC'ye gitmiştik. Feribot, KKTC'ye ulaşımı oldukça kolaylaştırdı. Feribot biletiyle birlikte tatil paketi de alıyoruz" dedi.

Lübnan'ın Trablus Limanı'ndan yolcu alan feribot, Lazkiye Limanı'nda da pasaport ve kimlik kontrollerinin ardından yola çıkıyor. Yolculuk süresince feribotun üst katında denizi izleyen ve bol bol fotoğraf çektiren yolcular, 3,5 saatlik yolculuğun ardından Gazimağusa Limanı'na ulaşıyor.

Feribot gidiş-dönüş biletiyle birlikte KKTC'de tatil paketi de satın alınabiliyor.

-SEFERLERİ DURDURMA GİRİŞİMLERİ-

Feribot seferlerini düzenleyen Akgünler firmasının sahibi Ünal Çağaner, seferlerin başladığı 2007 yılından bu yana birçok sorun yaşadıklarını söyledi.

Çağaner, feribot seferlerinini durdurulması için girişimlerde bulunulduğunu anlatarak, "Rum tarafının izolasyon konusundaki ısrarını anlamıyorum" dedi.

KKTC'de ekonominin gerilemesi halinde adada huzursuzluğun artacağını kaydeden Çağaner, "Uluslararası hukuka göre, Mağusa Limanı hala liman stütüsünde ve izolasyona tabi tutulamaz" diye konuştu.

Suriye'nin ardından yaz başından itibaren Lübnan'a da sefer düzenlemeye başladıklarını belirten Çağaner, "Aslında Beyrut'a direkt sefer yapmak için hiçbir engel yok, ancak sorunlarla karşılaşıyoruz" dedi.

Katamaran cinsi bir gemi daha satın almak üzere girişimlerini tamamladıklarını anlatan Çağaner, sefer sayısını artıracaklarını söyledi.

Suriye'yi çeşitli defalar ziyaret ettiğini anlatan Çağaner, Suriye'yi ve halkını sevdiğini belirterek, "Ekonomik yatırımların KKTC ve Suriye halkını birleştireceğini düşünüyorum. KKTC'nin en yakın bağlantı noktası Lazkiye Limanı. Bu nedenle, önümüzdeki haftalarda Suriye'ye giderek, turizm gibi konularda birlikte neler yapılacağını araştıracağım" dedi.

KKTC ve Suriye'nin ortak destinasyon alanı olabileceğini kaydeden Çağaner, acentaları bir araya getirerek atölye çalışmaları gerçekleştirdiklerini söyledi.

Firmanın Orta Doğu bölgesi sorumlusu Özgür Kanatlı da feribot seferlerinin engellenmeye çalışıldığını yineleyerek, "Lübnan seferlerimiz yeni başladı, ancak Suriye'nin Lazkiye Limanı üzerinden sefer yapıyoruz. Lübnan'ın Tripoli (Trablus) Limanı ile Gazimağusa Limanı 3,5 saat, ancak Lazkiye üzerinden sefer yaptığımız için süre 6 saate çıkıyor" dedi.

Lübnan'da reklam faaliyetleri yürüttüklerini belirten Kanatlı, "Lübnan'da reklam faaliyetleri yapıyoruz. Ancak Rum kesimi her faaliyetimizden sonra karşı atağa geçiyor. Mesela, gazeteye ilan veriyoruz. Bizim reklam ilanımızın üstünde Rum kesiminin, KKTC'ye gidilmesi halinde suç işleneceğini iddia eden ilanı yer alıyor" diye konuştu.

Feribot seferlerinin durdurulması yönünde Suriye'ye de baskı yapıldığını anlatan Kanatlı, "Suriye, güçlü durdu. Lübnan'da seçimlerin ardından siyasetin durulmasıyla birlikte KKTC-Lübnan arasında doğrudan sefer yapabileceğimizi düşünüyoruz" dedi.

Kanatlı, feribot yolcu sayısının beklendiği gibi gerçekleşmediğini belirterek, "Ekonomik kriz ve Rumların baskısı gibi nedenlerle yolcu sayısı istediğimiz gibi değil. Haziran ayından beri yapılan seferlerde, feribotun kapasitesi yaklaşık 300 olmasına karşın ortalama 50 yolcu taşıyoruz" diye konuştu.
 

Editör: TE Bilişim