Kuzey ve Güney Kore donanmaları çatıştı

Güney Kore ile Kuzey Kore donanmalarına ait gemilerin Sarıdeniz'de birbirlerine ateş ettikleri bildirildi.

Güney Koreli yetkililer, kendilerine ait savaş gemisinin üzerinde uzlaşmazlık bulunan bölgede deniz sınırını geçen Kuzey Koreli bir devriye botuna ateş açtığını söylüyor.

Kuzey Koreli donanma aracının da ateşe ateşle karşılık verdiği, herhangi bir yaralanma olaynın yaşanmadığı bildiriliyor.

İki ülke arasında sınır anlaşmazlığının bulunduğu bölgede sabah saatlerinde meydana gelen çatışmada, Kuzey Kore gemisinin de açılan ateşe karşılık verdiği kaydedildi.

Gelişmenin ABD Başkanı Barack Obama'nın Asya ziyareti arifesinde olduğuna dikkat çekiliyor.

Sarı Deniz'de, Güney Kore ile Kuzey Kore arasında 1999 ve 2002 yılları arasında çıkan çatışmalarda can kaybı da meydana gelmişti.

Ekim ayında Kuzey Kore donanması, Güney Kore'yi gerilim yaratmak için deniz sınırının ötesine savaş gemileri göndermekle suçlamış, benzeri ihlallere missillemede bulunulacağı uyarısında bulunmuştu.

Kuzey Kore yetkilileri, Güney Kore gemilerinin sadece bir günde sınırı 10 kez ihlal ettiğini öne sürdü.

Güney Kore, ABD liderliğindeki 1950-1953 yılları arasında yaşanan savaşın ardından ABD liderliğindeki Birleşmiş Milletler Komutanlığı'nın tek taraflı olarak çizdiği Kuzey Sınır Çizgisi'ni sınır olarak kabul ediyor.

Bu sınır ise Kuzey Kore tarafından tanınmıyor.

1999'da benzer bir çatışmada bir Kuzey Kore gemisi batmış, her iki taraftan da gemiler hasar görmüştü.

2002 yılında yaşanan olayda ise Güney Koreli dört, 30 civarında da Kuzey Koreli denizci 20 dakika süren çatışmada hayatını kaybetmişti.

Editör: TE Bilişim