Kuzey Kutbu'nda Egemenlik Çabaları

Kuzey egemenliğini korumak için Kanada'nın çabaları yavaş çekimde hareket ediyormuş gibi görünür iken Norveç, Kuzey Kutbu'nda Rus faaliyetlerini izlemek için yeni bir casus tekneye  250 milyon dolar harcamaktadır. 

Norveç askeri istihbarat servisi tarafından işletilecek olan  ve 2016 yılında hizmete girmesi gereken yeni geminin gövdesi , 5 milyon insanın yaşadığı bir İskandinav ülkesinde Oslo'nun kuzeybatısında bir kıyı kasabası olan Alesund yakınlarında br askeri üsse yakın zamanda teslim edildi

Norveç askeri istihbaratı şu anda ultra-duyarlı casusluk ekipmanları  kurmak için çalışıyor. Büyük bir araba ve kamyon feribotu gibi görünen  casus gemi, Romanya'da inşa edildi. 

Norveçli yetkililer yirmi askeri istihbarat ajanının gemide çalışacağını belirtirken, ajanların  özel görevleri hakkında daha fazla detay vermediler. 

Küresel ısınma ve Kuzey Kutbu'nda eriyen buzullar sonucu Kanada ve Rusya dahil birçok ülke mineral kaynakları, petrol ve doğal rezervleri için bu bölgeyle çok ilgileniyorlar. 

Stephen Harper hükümeti Kanada'ya bölgeyi gözlemlemek için içinde  Diefenbaker adı verilecek bir buzkıran da dahil olacak  yeni bir filo kurmak için söz verdi. 

Yeni buzkıran satın almak için planlar açıklandı beri, $ 720 milyon inşaa maliyeti yaklaşık 1,3 milyar dolara patladı. Buzkıran gemisinin 2021 sonrasında lanse edilmesi bekleniyor. 

2007 yılında, Harper hükümeti  7.4 milyar $ 'a malolacak altı ila sekiz askeri devriye gemisinin  inşaasını duyurmuştu.. 

Tek başına tasarımı 250 milyon dolar.

Bu sözleşme New Brunswick'de  Irving tersanesine verildi.İlk geminin inşaası , üç yıllık bir çaba,  2015 yılında başlayacak.

Şimdilik, Kanada'nın üç kuzey bölgesinde Kanada Silahlı Kuvvetleri ve ihtiyatları kalıcı bir varlığı sağlamada yalnız. Seyrek nüfuslu ve uzak bölgelerde Kanadalı bekçiler askerlerin  gözleri ve kulakları.

Ayrıca ordu her yaz Kuzey Kutbu'nda bazı  Kanada Güvenlik İstihbarat Servisi üyelerinin de katıldığı Nanook Operasyonuna da nezaret ediyor.

 

Editör: TE Bilişim