Panama’nın El Koyduğu Kuzey Kore Gemisi Serbest

Panama, Küba’dan Kuzey Kore’ye giderken “içinde beyan edilmeyen askeri malzeme bulunduğu” gerekçesiyle temmuzda el koyduğu Kuzey Kore gemisinin, yargılanmaları amacıyla tutulan 35 mürettebatından 32′sinin serbest bırakılmasını kararlaştırdı.

Savcı Nahaniel Murgas yaptığı açıklamada, kaptan ve iki mürettebatın ise “silah kaçakçılığı” suçlaması gerekçesiyle halen tutulduğunu belirtti. Geminin kaptanı, baş ve siyasi memurlarına, gemide kaçak malzemeler bulunması halinde neler yapılacağına dair talimatların verildiğini tespit ettiklerini kaydeden Murgas, ancak gemide sadece görevli olarak bulunan 32 mürettebatın “sorumluluk” sahibi olmadığını, bu nedenle serbest bırakılmalarına karar verildiğini ifade etti.

Panama Başsavcısı Ana Belfon ise 32 mürettebatın ülkelerine iadesi veya sınır dışı edilmelerine karar verilmek üzere göçmenlik ofisine gönderileceğini, kaptan ve diğer iki çalışan hakkındaki yargı sürecinin en kısa zamanda başlayacağını kaydetti. Kaptan ve iki mürettebatın suçlu bulunması halinde 15 yıla kadar hapis cezası almaları bekleniyor. Panama, Küba’dan Kuzey Kore’ye giden “Chong Chon Gang” adlı gemiyi 15 Temmuz’da durdurmuş ve yapılan aramada gemide 10 ton şekerin yanı sıra askeri teçhizat bulunmuştu. Küba’nın, gemideki teçhizatın “eski savunma silahları” olduğunu öne sürmesine karşın, Panama Havacılık ve Okyanus Kurumu yetkilileri, detaylı incelemelerde bazı malzemelerin kullanılabilir durumda olduğunu gördüklerini, bunlar arasında Küba’ya ait iki savaş uçağının da bulunduğunu bildirmişti.

Panama, el konulan geminin sahiplerinin, gemiyi geri alabilmeleri için 670 bin dolar ceza ödemesine karar vermişti.

Editör: TE Bilişim