Kuzey Irak Petrolünü Rus Rosneft Aldı

Kuzey Irak petrolünü Rus Rosneft aldı Kuzey Irak Özerk Yönetimi, Bağdat yönetiminin tüm engelleme çabalarına rağmen tek başına Türkiye üzerinden dünya piyasalarına sevk ettiği ham petrolüne ilk müşteriyi nihayet buldu.

Rus Rosneft 41 bin tonluk petrolü satın aldı. Irak’ta çıkarılan petrolü sadece kamu petrol şirketinin satmaya yetkili olduğunu savunan merkezi hükümet iki yıldan bu yana Kürt özerk yönetimi ile petrol gelirlerinin nasıl paylaşılacağı ve satılacağı konusunda mücadele ediyor. Ceyhan’dan yüklenen Kuzey Irak petrolünü taşıyan United Leadership adlı tanker de 2 haftadan uzun bir süre Akdeniz’de hiç bir limana yanaşamamış ve denizcilik deyimi ile homeless (evsiz) kalmıştı.

Kuzey Irak petrolünü Almanya’da BP ile birlikte işlettiği rafineri için satın alan Rosneft’in Irak’ta büyük bir projesi bulunmuyor. Rafineriyi işleten Ruhr Oel şirketinin ana ortağı BP ise Irak’ın en büyük petrol sahası olan Rumaila’yı işletiyor. Rosneft’in satın aldığı petrol Minerva Antonia adlı ikinci tankerdeydi ve Kuzey Irak’taki Taq Taq sahasından çıkarılıp Mersin’e kamyon ile sevk edilen 41 bin ton hafif Kuzey Irak petrolünü taşıyordu. Reuters AIS Live gemi izleme verilerine göre tanker, piyasa değeri 30 milyon dolar olan petrolü İtalya’nın Trieste limanına götürdü. Kaynaklar petrolün buradan Trans-Alpine boru hattıyla Ruhr Oel’ün Almanya’daki rafineri tesislerine aktarıldığını söyledi.

Editör: TE Bilişim