İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür Daire Başkanlığı Kültürel Etkinlikler Müdürlüğü, Kut-ül Amare Zaferi’nin 100. Yılı münasebetiyle Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda bir anma töreni düzenledi.

CRR'deki anmaya İstanbul Vali Yardımcısı Osman Ateş, Sarıyer Kaymakamı Gürsoy Osman Bilgin ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür Daire Başkanı Abdurrahman Şen ile vatandaşlar katıldı. Törende askeri mehteran takımı bir gösteri yaptı. Cephede savaşan askerlere ait eşyaların sergilendiği sergi ise davetlileri yıllar öncesine götürdü.

Saygı duruşu ve akabinde İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan törende Kut-ül Amare temalı bir sunum yapan eski Kara Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Aytaç Yalman, zaferi Osmanlı tarihinin onurlu, İngilizlerin ise en acı günü olarak nitelendirdi. Yalman, “Bu onurlu savaş, Çanakkale cihadının taçlandıran bereketli hilalin mübarek topraklarında kazanılan son zaferdir. Bu muharebe Anadolu’dan Ilgamış ülkesine ve Ninova’ya doğru akan asırlardır bu toprakları Türk egemenliğinde tutan kahramanların son destanıdır.” dedi.

Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda ayrıca cephede savaşan askerlere ait malzemelerin yer aldı bir sergi açıldı. Sergide askerleri sembolize eden manken askerler ve askerlere ait teçhizatlar yer aldı.

Tören, askeri mehter takımının sunumuyla son buldu.



Cihan
Kaynak: cha